Вести

Зорана Михајловић посетила Канцеларију за отварање копа „Радљево“ на Убу

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић обишла је Канцеларију за координацију послова везаних за отварање Површинског копа „Радљево“, која је јуче званично почела са радом на Убу, и том приликом изјавила да пројекат покретања новог угљенокопа у оквиру Рударског басена „Колубара“ има пуну подршку Владе Србије. Након радног састанка, коме су присуствовали директор РБ „Колубара“ Милорад Грчић и председник општине Уб Дарко Глишић, министарка Михајловић изразила је задовољство због чињенице да су кренули конкретни кораци у реализацији пројекта који има велики значај за будућност електропривреде Србије.
 
-Очекујемо да ће прве тоне угља са „Радљева“ кренути у неколико наредних година, што је један од предуслова одржавања производње у „Колубари“ и стабилности нашег електроенергетског система. У првој фази, планирано је да годишња производња износи око 7,5 милиона тона лигнита, а  вредност улагања неопходних за то износи између 140 и 200 милиона евра, што су подаци који довољно говоре о значају ове инвестиције – рекла је Зорана Михајловић.
 
Милорад Грчић, директор РБ „Колубара“, истакао је да је почетак рада канцеларије на Убу симболички важан догађај за ово привредно друштво и додао:
 
-Покретање новог копа је вишегодишњи посао који захтева детаљно планирање и улагања која се мере стотинама милиона евра. Напредовање рударских машина мења изглед комплетних општина и сматрам да Уб има привилегију што се управо на његовој територији реализује један овако значајан пројекат. Очекујем да ћемо, заједничким напорима, успети да остваримо планове и, у року од неколико година, покренемо производњу лигнита на новом копу.
 
Председник општине УБ Дарко Глишић након радног састанка захвалио се министарки Михајловић и Влади Србије на подршци и разумевању које су показали у протеклом периоду, када је реч о отварању „Радљева“.
 
- Уб има срећу што ће бити место овако великих улагања и надам се да ће она бити замајац развоја комплетне наше општине – додао је Глишић.