Вести

Завршена реконструкција Библиотеке „Влада Аксентијевић"

Заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић и представници Градске општине Обреновац обишли су данас централну зграду Библиотеке „Влада Аксентијевић” у Обреновцу, где су завршени санација и реконструкција након прошлогодишње поплаве.
Зграда је изграђена 1824. године и представља споменик културе и културно добро од великог значаја, а реконструисана је захваљујући донацији Краљевине Норвешке.
Како је подсетила Андреа Радуловић, у поплави је страдао књижни фонд од око 25 хиљада наслова, а оштећен је и централни објекат. Захваљујући Краљевини Норвешкој, која је донирала 68 хиљада евра, згради је враћен стари сјај.
- Велики рад је уложен у обнављање водоводних и канализационих инсталација, подова, зидова, фасаде и крова, захваљујући чему је омогућено да библиотека настави с радом. То је важно, не само у погледу едукације и информисања, већ и због очувања културног наслеђа Обреновца. Објекту је враћен стари сјај, а рад у њему је унапређен - нагласила је Андреа Радуловић.
Она је истакла да је сада младим генерацијама омогућено да овде уче, склапају нова познанства и увиде колико је библиотека важна за њихов духовни развој.
Амбасада Црне Горе донирала је рачунарску опрему, а ускоро би требало да дарује и књиге.