Вести

ВУЧИЋ: УПОЗОРИО САМ ДА СУ СРБИ У ВЕОМА ТЕШКОЈ ПОЗИЦИЈИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са европским комесаром за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком разговарао о ситуацији на КиМ, као и да им је представио извештај о повредама Срба који су ухапшени, а ништа нису криви.

Председник Вучић је новинарима у Бриселу рекао да је у том извештају наведено у каквом су стању, ко их је претукао, чак и да албански лекар који их је прегледао, није хтео да потпише и да је рекао да су то звери учиниле.

"Наставићемо да разговарамо на дневном нивоу. Истакао сам да су Срби у тешкој позицији", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да је саслушао све што су обојица имали да кажу.

"Разумем њихову вољу да се деескалира ситуација, односно да се кроз разговор решавају проблеми. Не бих говорио о конкретним стварима. За нас је највећи проблем не појединачна ситуација, већ што континуирано другу или трећу годину заредом режим Куртија или покушава да протера, ухапси или уплаши Србе, без обзира да ли је то пребијање или нека друга акција или избори са 3,4 одсто изашлих људи, или забрана уласка камиона", рекао је председник Вучић.

Бринем због ситуације на северу Косова и Метохије

Председник Вучић рекао је данас да брине због онога што се дешава на северу Косова и Метохије и због ухапшених Срба који се недељама налазе у притвору косовске полиције.

"Ја бринем због онога што се дешава на терену. То је свакога дана. Шта ће да се догоди. Свакога дана имате лов на Србе. Па после пет дана кад пустите људе, онда кажу, погрешили смо, грешка у идентитету. Па онда кажу не знамо ни сами зашто их држимо", рекао је председник Вучић на конференцији за медије након састанка са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом.

Додао је да нико не зна зашто је ухапшен младић рођен у мешовито албанско-бошњачком браку Душан Обреновић или Радош Петровић.

"Не зна ни ЕУЛЕКС. Шта их брига, ти људи су 25-26 дана у притвору. На страну што су пребијени, један од њих брутално испребијан. Ваљда им је сметало што је православне вере, а није увек био православне вере па су га додатно тукли", навео је председник Вучић.

Истакао да је да Србија поседује снимке као и НАТО и ЕУЛЕКС полиција на којима се виде околности под којима су спроведени у притвор.

"Ти људи седе, само их извлаче напоље и одводе их у полицијску станицу при чему их пребијају и ништа више од свега тога", рекао је председник Вучић.

Разговор с Куртијем донео би само додатну штету у овом тренутку

Председник Вучић поручио је да је дијалог увек лековит, као и да је дошао на сваки разговор.

'"Сваки проблем треба да тежимо да решимо дијалогом. У овом тренутку, не видим ниједан разлог за разговор са човеком који сваког дана врши провокације и жели да изазове сукоб. То је његова фанатична идеологија, сматрам да би сваки разговор са њим донео додатну штету и зато мислим да је разговор са њим бесмислен'', рекао је председник Вучић новинарима након састанка са Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком одговарајући на питање да ли је било позива за трилатерални састанак.

Председник Вучић рекао је и да је за велики број земаља ЕУ тзв. Косово независна држава.

"То морамо да разумемо, оно је њихово чедо, они су га створили и чували, још од колевке. Па је оно мало порасло, тинејџер је сада несташан, дошао у луде године, како они мисле, а не нешто опасније, али они га и даље чувају'', рекао је председник Вучић и поновио да је позиција веома тешка.

"Све што важи за Украјину, не важи за Србију, али, то је право јачег, на које морамо да се навикнемо'', оценио је председник Србије.

Говорећи о односу са представницима ЕУ, председник Вучић рекао је да са њима нема проблема и навео да они раде у ''немогућим условима''.

''Треба задовољити државе чланице које желе пре свега да за нешто окриве Србију. Наше је да радимо наш посао, да будемо коректни, да чувамо стабиност, ако можемо, можемо, ако не, шта да се ради'', рекао је председник Вучић.

Не могу да кажем да ли је направљен корак ка деескалацији

Председник Вучић рекао је да не може да каже да ли је на састанцима у Бриселу направљен корак ка деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије јер није присуствовао састанку који је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ одржао са премијером привремених приоштинских институција Аљбином Куртијем, али да му се чини да Брисел чини све што је у њиховој моћи како би дошло до решења и да разуме ситуацију на терену.

"Шта ће се збивати даље чини ми се и у много мањој мери зависи и од Бореља и од нас, а много више од оних који нису били заинтересовани ни за мир ни за стабилност него су свакодневним провокацијама покушавали да изазову нереде. Увек је добро кад некога можете да чујете и разјасните. Тако да никакву штету не видим од састанака. Ако буде нешто добро - супер. Ако не - шта да радим", навео је председник Србије након састанка са Борељом.

Председник Вучић додао је да на неке ствари не може да утиче.

"У животу не можете на све да утичете. Нешто можете да промените нешто не можете. Наше је да урадимо све што је у нашој моћи да се потрудимо и разумемо колико је то важно, а они који то не разумеју, јасно је мени да то не могу", закључио је председник Вучић.

Председник Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти дошли су у Брисел на позив Бореља како би разговарали о ситуацији на КиМ.

На одвојеним састанцима, Борељ је најпре разговарао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Састанцима је присуствовао и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Плашим се да је све отишло предалеко, не видим кључ за решење ситуације

Председник Вучић је, одговарајући на питање после састанка у Бриселу, да ли неко има кључ за решење тренутне ситуације на Косову и Метохији, рекао да нема, и да се плаши да је све отишло предалеко и да се плаши да људи нису разумели све оно што је говорио још пре две године и годину дана.

"Многи то виде сада, али се и даље плаше чувара колевке и непослушних тинејџера, тако да то је оно што је политички проблем, али шта да радимо. Знате, да вам кажем, у животу није све умешано – помешано, нешто можете да разумете нешто не можете, нешто како год да је, морате да се суочите са последицама нечега и што вам се не свиђа увек. Морамо да будемо уз свој народ на КиМ, али морамо да будемо и уз поштовање међународно јавног права, уз поштовање Повеље УН и Резолуције 1244 на коју се и они позивају када им одговара, а када им не одговара онда их брига и за Резолуцију 1244 и за Повељу УН", рекао је председник Вучић у свом обраћању након састанка са високим представником ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозепом Борељом.

Председник Вучић је на питање новинара шта би могао да поручи народу на КиМ из Брисела, рекао да му је много тешко да им се обрати и да не зна шта би рекао људима у Грачаници, супрузи Драгише Миленковића ког су ухапсили, за ког су, како је рекао, све измислили – за ког сви људи кажу да је један од најбољих људи.

"Јел' ви мислите да је могуће да у Грачаници и Ранилугу окупите онолико људи? А знате да су у потпуно албанском окружењу. Да се окупе и протестују. То значи да се ти људи плаше за свој живот и своју децу. Могу само да им кажем да смо заједно са њима и да знам колико им је теже него нама који живимо у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и сваком другом месту у Србији. Да ћемо дати све да им помогнемо да се сачува мир и да те људе вратимо кући њиховим породицама", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је Србима на КиМ поручио да се држе храбро, онако како су се Срби на КиМ увек држали.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк