Вести

ВУЧИЋ: СЛОВЕНИЈА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ ИНВЕСТИТОРА У СРБИЈИ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, после састанка у Београду, са председницом Словеније Наташом Пирц Мусар, да су односи Србије и Словеније веома добри и да верује да могу да буду још много бољи.

Председник Вучић је рекао да је за њега велика част што је имао прилику да угости председницу Словеније.

Истакао је да су и економски односи Србије и Словеније изузетно добри и да се ове године очекује да спољнотрговинска размена достигне близу две милијарде евра.

То чини Словенију једним од најзначајнијих партнера Србије, истакао је председник Вучић.

"Хвала словеначким компанијама на великим улагањима, пошто је Словенија један од највећих инвеститора у Србији. Верујем да је све више и наших привредника који желе да улажу у Словенију", рекао је председник Вучић.

Пренео је да су разговарали о билатералној агенди у вези са сукцесијом и културним наслеђем и изразио уверење да две земље и по тим питањима могу да постигну напредак.

"Од кључног значаја су били наши разговори о европском путу Србије и стању на Западном Балкану. Упознао сам је са виђењем Србије свега што се збива у нашем окружењу и жељи Србије да се сачувају мир и стабилност и слободан проток људи, робе, услуга и капитала", нагласио је председник Вучић.

Пирц Мусар: Словенија ће давати подршку Србији ка ЕУ, "Косово" да испуни свој део посла

Пирц Мусар изјавила је да ће Словенија наставити да пружа подршку Србији на њеном европском путу, а да тзв. "Косово" треба да учини свој део посла и да дође до имлпементације споразума о оснивању Заједнице спрских општина.

"Као правник, не могу другачије да кажем него да апелујем да се право поштује, да сви заједно радимо на владавини права. Несумњиво желим да дође до имплементације споразума о оснивању Заједнице српских општина, како је договорено 2013. године. Не видим разлог да до тога не дође", рекла је Пирц Мусар.

Додала је да "у овим тешким тренуцима за Београд и Приштину" апелује да се мора наставити са дијалогом, да се ситуација смири.

""Косово" мора да учини свој део посла. У октобру путујем у Приштину, тамо ћу са Вјосом Османи разговарати о овим темама. Дијалог, дијалог и само дијалог - не желимо конфликте на Западном Балкану, мислим да би зацртани пут требало да буде јасан", истакла је Пирц Мусар.

Додала је да верује у европски пут, и да јој је председник Вучић "гарантовао да и Србија види тај пут".

"Хвала на пријатном разговору и пријему, председница сам земље пет месеци, са задовољством сам дошла у Београд, након посете Северној Македонији где је било речи о "Косову". Покушавам да разумем ситуацију", рекла је Пирц Мусар.

Изразила је и саучешће због жртава убијених у Основној школи "Владислав Рибникар", као и у Младеновцу.

"То што се десило, може било где да се деси, не само у Београду, Србији. Зато не сме у медијима да буде непријатељских речи, говора мржње", истакла је Пирц Мусар.

Захвалила је председнику Вучићу што ће доћи на Брионе у септембру.

"Изузетно је значајно да на том нивоу гајимо дијалог. Област Западног Балкана је област коју Европска унија жели унутар својих граница, а Бриони могу да допринесу томе. Заговорник сам прикључења многих држава Унији и Словенија ће их подржавати на том путу. Убеђена сам да је европски пут прави пут", напоменула је Пирц Мусар.

Говорећи о привредној сарадњи, рекла је да Србија има 70 одсто економске размене са земљама Европске уније.

Такође, додала је да се током разговора са председником Вучићем дотакла питања сукцесије и да су многа питања између држава бивше Југославије решена.

"Замолила сам председника Вучића да решимо питање архива, председник ми је обећао да ће се поступак убрзати. Помогла је и дигитализација архива, она се увелико одвија, надам се да ће се тај процес убрзати", навела је Пирц Мусар и на крају честитала на успеху кошаркашу Николи Јокићу за освајање НБА прстена, напоменувши да у Денверу игра и Словенац Влатко Чанчар.

"Памтим кошаркашко финале Европског првенства између Србије и Словеније 2017. године, желела бих да опет дође до таквог сусрета, сигурно је да ћу још који пут доћи у Београд", рекла је Пирц Мусар.

Са Пирц Мусар и о компликованости ситуације на КиМ

Председник Вучић изјавио је да је са Пирц Мусар разговарао о компликованости ситуације са Приштином, о неопходности деескалације и да јој је захвалан, јер је желела да чује нашу аргументацију.

Председник Вучић рекао је да је потврдио да ће Србија и даље учествовати у процесу Брдо Бриони и да ће он посетити Скопље 11. и 12. септембра.

"Оно што је за нас важно јесте даље инфраструктурно повезивање Србије и Словеније. Србија је увек била за то да се брзом пругом и добрим возовима повежемо са Љубљаном преко Загреба, да за то 2015. године нисмо наишли на разумевање у Хрватској, али сада чини ми се дувају неки други ветрови и можемо да успоставимо добре инфраструктурне везе", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, посебно је са словеначком колегиницом разматрао европски пут Србије.

"Уз све оно што нам данас узима много више времена је брига око Косова и Метохије, али водимо рачуна и о владавини права и неопходним реформама да бисмо наставили наш европски пут и брже напредовали и обезбедили бољи живот за нас. Захвалан сам на подршци коју пружа Србији и Западном Балкану", рекао је председник Вучић.

Истакао је и да је током разговора истакао да у Србији на сваком месту Словенци могу да се осете као код куће и виде пријатељски став нашег народа.

"Тако се и ми осећамо у Словенији. Додатно унапређење је нешто што ће сви људи осетити и видети где год да се налазе", закључио је председник Вучић.

Ужасно тешка ситуација, надам се да ће ЕУ и САД уразумити Куртија

Председник Вучић изјавио је да је ужасно тешка ситуација на Косову и Метохији и да се трудимо да сачувамо мир готово по сваку цену, као и да се нада да ће Европска унија и Сједињене Америчке Државе имати довољно снаге да уразуме оне који се понашају ирационално.

"Ужасно тешка ситуација за нас, трудимо се да сачувамо мир готово по сваку цену, али имамо посла са људима који по сваку цену желе да не буде мира. У сваком случају остаје нам да се боримо и да се уздамо у здрав разум. И надам се да ће Европска унија и Сједињене Америчке Државе имати довољно снаге да уразуме оне који се понашају ирационално, ништа више од тога", рекао је председник Вучић.

То ми је једина нада, додао је председник Вучић одговарајући на питања новинара.

"Ако не, шта да радите, из ове коже да искочите не можете. Чуваћемо свој народ и штитићемо свој народ и чуваћемо своју земљу. То је оно што људи морају да разумеју", поручио је председник Вучић.

Курти је сам признао да су прекршили међународно право

Аљбин Курти је сам признао да је погазио међународно право тиме што је изјавио да су тројица ухапшених Албанаца била 300 метара унутар административне територије Косова и Метохије, изјавио је председник Вучић, коментаришући питање да ли је Квинта тражила доказе када је у питању поменуто хапшење.

Председник Вучић је рекао да је, по војно-техничком споразуму, обавезно да се пријави прилазак на километар од административне линије и то 36 сати унапред.

Такође, како је рекао, никад се није десило да припадници наше војске или полиције пређу административну линију и да и КФОР може да потврди да Србија, статистички гледано, то никад није урадила.

Председник Вучић је поставио питање шта су тројица ухапшених радила на територији Србије са дугим цевима. Како је рекао, ухапшени су рекли да траже печурке и да им не ради ГПС.

Председник Србије је рекао да је понудио на увид снимке о српским војницима и да су они од административне границе били удаљени 19,5 километара копненим путем, односно 5,1 километар ваздушном линијом.

"Спремни смо да доставимо све снимке, сву евиденцију и да се доведу експерти да дају полиграф нашим војницима. Поставили би им два питања - да ли сте извршили хапшење и да ли сте хапшење извршили на територији централне Србији или АП Косова и Метохије", изјавио је председник Вучић.

Како је истакао, на овакав начин се понаша озбиљна држава, а не квази држава која унакази неког ко им се не свиђа.

Са Квинтом о деескалацији ситуације на КиМ, од Србије то не зависи

Председник Вучић изјавио је да је са представницима Квинте разговарао о томе како да се деескалира ситуација на Косову и Метохији.

"Имали смо разговор о свим важним питањима, хапшењу тројице до зуба наоружаних људи на територији централне Србије. Разговарали смо и о новим забранама за улазак српске робе и српских људи са таблицама из Србије што је пар екселанс преседан. Разговарали смо са Квинтом и представницима Европске уније да деескалирамо такве политичке односе, а да ли ћемо успети у томе не зависи од Србије, јер Србија ништа није учинила да ескалира те односе", рекао је председник Вучић.

Поручио је да људима из Словеније жели да каже да није упуцан ниједан Албанац, рањен ниједан Албанац, већ шесторо Срба у последњих шест месеци и да то треба имати у виду.

"На протестима за које су говорили да су насилни у Звечану није упуцан ниједан Албанац, нити било ко други, већ два пута упуцан Србин Драгиша Гаљак. Нико се не интересује да ли је неко ухапшен за то, али су зато ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић и изубијани, а за које се види да нису учинили ништа, већ су мирно седели на том протесту, па се нико не секира због тога. Што знају сви и командант КФОР, Квинта, представници Европске уније", истакао је председник Вучић.

Што се јучерашњег инцидента тиче, додао је да се Србија за разлику од неких других, понаша као озбиљна држава и тако ће се односити према лицима која су приведена.

"Они нису добили никакве батине, нити су малтретирани, за разлику од Срба који су обично изубијани и унакажени када буду без икаквог разлога ухапшени од стране Албанаца о чему се ћути. Надам се и верујем да ће бити довољно снаге код Американаца и Европљана да утичу на оне који би очигледно да упишу ратну биографију у свој CV, да им објасне да то није ни за кога добро. Што се нас тиче ми ћемо увек тежити миру и дати све од себе да тај мир сачувамо", поручио је председник Вучић.

Додао је да се Србија, за разлику од других држи Повеље Уједињених нација.

"За нас је Косово и Метохија, у складу са Повељом Уједињених нација део територије Србије, баш као што је и Донбас део Украјине, у складу са Повељом Уједињених нација коју подржавате када је у питању Украјина, а не подржавате када је у питању Србија", закључио је председник Вучић.

Србија на миран и цивилизован начин решава проблеме са својим грађанима

Председник Вучић изјавио је да се Србија труди да преузме најбоље тековине Европске уније, као и да на миран и цивилизован начин жели да решава проблеме са својим грађанима.

Председник Вучић је то рекао одговарајући на питање словеначког новинара о протестима у Београду и скупштинској расправи, додајући и да му је драго што је новинар нарочито заинтересован када су у питању унутрашње прилике у Србији.

"Ми то не радимо када сте ви у питању. Сматрамо да је питање таквих унутрашњих ствари за вас и ваше јавно мњење, а не да то радите неком другом. Али ваљда то тако дође у савременом свету, све што себи опростите, другом не опростите и све што другоме не дозвољавате, себи дозвољавате", приметио је председник Вучић.

Додао је да управо због таквих питања Европска унија нема популарност као што би желели у Србији.

"Понекад од тако много добре воље, људи се осете униженима јер виде да би да се мешате у ствари у које у својој земљи не бисте дозволили никоме да се меша", рекао је председник Вучић.

На питање о протестима у Србији, председник Вучић је рекао да неће да критикује своје политичке противнике пред страним медијима, јер, како је рекао, и у томе је разлика, између осталог, између демонстраната и владајуће странке.

"Протести као протести, ја те протесте имам већ 10, 11 година. Годину и три месеца су ми трајали они протести "1 од 5 милиона". Сваки дан сам их имао, а сада су викенд протести", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су протести, са изузетком, како је рекао, позива на његово вешање и убиство, мирни и да је то важно.

"За разлику од оних код вас у Европској унији и устаљене праксе да убијете Бога у демонстрантима од Париза до Берлина, код нас се то не дешава. Код нас мирно шетају. Дођу, скупе се прошетају, врате се, опет дођу, скупе се, врате се и све у реду", истакао је председник Вучић.

Како је рекао, Србија се труди да преузме најбоље европске тековине, једино што још није преузела је, како је рекао, да убије Бога у демонстрантима.

"Ми то не умемо да радимо и нећемо да радимо, избегаваћемо да радимо до последњег тренутка. Још ћемо морати да радимо на европским реформама, очигледно да по питању пребијања демонстраната смо далеко од ваших стандарда у Европској унији и по том питању се надам да нећемо напредовати том брзином, као што се од нас очекује и верујем да ће оставити могућност да на миран и цивилизован начин решавамо проблеме са нашим грађанима", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, и 2020. године, када су демонстранти протестовали због короне, пустили су их да упадну и у скупштину, да би тек тада интервенисали и понашали се као држава.

"Пустили смо их и да упадну у РТС и тек тада смо интервенисали. Нисмо интервенисали када су се приближавали и бацали камење на полицију и све друго", рекао је председник Вучић.

Што се тиче скупштинске расправе о смени министра унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислава Гашића, за коју је, како је приметио председник Вучић, словеначки новинар изненађујуће заинтересован, председник Вучић је одговорио да је владајућа већина обезбедила већину да би расправа могла да се одржи.

"Када већ тражите расправу о некоме, онда доведите три четвртине тих који су расправу тражили, а не да се понашате неодговорно, па ни то не урадите. Пошто смо схватили да од њих нема ништа, да не могу да скупе ни те посланике који су тражили расправу, ми смо скупили и довели људе и креће расправа у Скупштини", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/РТС1