Вести

ВУЧИЋ: МОСТ СУРЧИН-ОБРЕНОВАЦ ЗНАЧИ ЖИВОТ ЗА ЗАПАДНУ СРБИЈУ

Председник Александар Вучић рекао је данас, током обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре, на деоници аутопута од Сурчина до Обреновца, на Коридору 11, да тај мост значи живот за целу западну, али и централну Србију. Како је приметио, 70 година су се житељи западне Србије питали зашто Тито код њих није градио пут, да ли је то било из идеолошких разлога...а сада су дочекали нови пут.

Према проценама, на мосту је до сада завршено око 94 одсто уговорених радова и преостало је још око 1,5 метара да се споји. Вучића су представници Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, као и Путева Србије упознали са током радова. Председник је амбасадорку Кине замолио да се убрзају радови на деоници брзе пруге Београд - Стара Пазова, а Чен је рекла да ће све бити убрзано и на време. "Ово је прави пример ''Појаса и пута''", констатовао је Вучић. Председник је радницима, и свима који су ангажовани на изградњи моста, рекао да је поносан на све који су радили и учествовали у пројекту. "Када смо били овде пре почетка радова, овде није било ништа, много је проблема Колубара правила... Сава је овде правила проблеме, јер је најдубља и најшира. Сада се премошћавају и Сава и Колубара истовремено. Ово је величанствен објекат", констатовао је председник. Додао је да се са кинеским партнерима договорио да мост буде комплетно завршен до краја године. Како је рекао, обећали су да ће до Светог Николе да буде готов, како би људи могли брже за Нову годину да стигну на Златибор, Тару, Златар...

Обратио се и председнику општине Обреновац Мирославу Чучковићу да је мост већ реалност и да шта год му неко говорио, то је изграђено у његово време, као и фабрика Меита у Баричу. Председник је рекао кинеској амбасадорки да жели да Кинези пренесу знање нашим радницима, а Чен Бо је узвратила да су и кинеске компаније научиле пуно у Србији, јер су добиле искуство рада у Европи, што је им је важно. Чен Бо му је пренела да су кинеске компаније у процесу завршавања сертификата око пруга, на шта је Вучић, шаљиво, узвратио питањем: "Шта ће следеће да измисле кад их будете побеђивали на свим тендерима?". На констатацију кинеске амбасадорке у Србији да то зависи од тржишта, Вучић је рекао: "Док не укину тржиште, јер Кини не могу да се супротставе". Вучић се осврнуо и на свој прошлонедељни боравак у Кини и истакао да је невероватно колико кинески пријатељи воде рачуна о малим земљама, а посебно о искреним пријатељима. Рекао је амбасадорки да је срећан због свега што је српска делегација урадила у Кини, "Сваки пут кад одем и кад се вратим, срце ми је пуно, јер знам да смо много за земљу направили и знам да ће односи Београда и Пекинга бити одлични. Драго ми је што је председник Си поменуо и Железару и Зиђин и Линглонг, јер када Си то каже онда је то за нас гаранција", рекао је Вучић. Пренео је и да је видео да је кинеском председнику било драго што је српски председник на крају говорио на онакав начин. "Ја за разлику од других немам ту врсту страха, да кажем. Видели сте да су и други мислили као ја, само нису смели да кажу", рекао је Вучић.