Вести

ВУЧЕВИЋ: ОЧУВАЊЕ МИРА ЈЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС СРБИЈЕ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић рекао је да не треба потцењивати наоружање које је Приштина добила од Турске, јер оно може да угрози Војску Србије, али не и да се носи и пореди са војним потенцијалом Војске Србије.

Министар Вучевић рекао је, за телевизију Прва, да је Турска тиме што је испоручила пет летелица ТБ2 косовским Албанцима, најфлагрантније прекршила резолуцију 1244 и војно-технички споразум из Куманова из 1999. године.

Додаје да једина оружана формација која у складу са тим актима, и резолуцијом 1244 и војно-техничким споразумом на Косову и Метохији, до повратка српске војске, може да буде само војска КФОР-а односно НАТО пакта, што се на овај начин заобилази и представља додатни безбедносни ризик за Србију.

"Бајрактар је офанзивно оружје, хаубице су офанзивно оружје. Они спремају очигледно један војни арсенал и за офанзивно деловање. Они се наоружавају али не треба сметнути с ума и следећу чињеницу, да они шаљу своје официре на усавршавања, на школовања у различите земље НАТО пакта. Они имају заједничке вежбе, ове године суспендоване због Куртијеве политике, и они праве свој будући војни потенцијал. Србија мора то добро обавештајно да обрађује и наспрам тога да се влада", закључио је министар Вучевић.

Министар Вучевић рекао је да Србија очекује да КФОР, као гарант безбедности за све грађане на Косову и Метохији, не дозволи било шта што излази ван договора и споразума међународног јавног права, и да буде корективни фактор.

Напомиње да НАТО као алијанса не учествује у формирању нове албанске војске, која, како објашњава, има циљ да Куртијевом политиком доведе до уједињења између Албаније и Косова и Метохије.

"Те теме нису ни мало пријатне и Србија мора са њима да се влада на политичком плану, кроз дипломатију и разговоре, а она друга одбрамбена војна компонента која је ту увек спремна ако буде морало да се реагује", додао је министар Вучевић.

Министар Вучевић нагласио је да Србија не жели да уђе у трку наоружања са неким ко је тек на почетку нечега што може да представља опасност, али ради на томе, већ да је очување мира и стабилности национални интерес Србије, у чему она и побеђује.

Све од наоружања што је Приштина добила може да угрози Војску Србије, али не може с њом да се носи, рекао је министар и додао да не треба потцењивати наоружање јер то представља јасну назнаку да они имају стратегију развоја своје војске на Косову.

"Војска Србије и наше две агенције, војна обавештајна и контра обавештајна су детаљно пратиле искуства коришћења летелица Бајрактар ТБ2 и на ратишту Нагорно-Карабах где је она била много убојитија и на украјинском ратишту где није постигла баш такве резултате, али није за потцењивање. Озбиљна је беспосадна летелица и свакако нешто што до сада нисмо имали на овом подручју, и нешто што представља безбедносни ризик за нашу државу", рекао је министар Вучевић.

Како је објаснио, гађање из противавионских самоходних артиљеријско-ракетних система ПАСАРС на Војном комплексу "Пасуљанске ливаде" је део обуке јединица Војске Србије у току јула месеца, а највећи догађај ће бити почетком следеће недеље, када се очекује и долазак председника Републике Србије Александра Вучића.

Најавио је да ће у другој половини августа бити расписан нови конкурс за припаднике специјалних јединица, а да ће до краја године бити расписано неколико конкурса за Војску Србије, и за извиђаче, тенкисте, артиљерце.

Састанак председника Вучића и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, министар Вучевић сматра важним, јер Столтенберг, не одступајући од политике НАТО пакта, држи коректан приступ и Србија има интерес да човеку који на високој позицији у ланцу одлучивања, представи и изнесе своје аргументе везано за дешавања на Косову и Метохији.

Председник Вучић доставио је сву документацију у којој се види режим који Курти спроводи над српским народом на Косову и Метохији, са жељом да НАТО пакт боље разуме ситуацију и овлада ситуацију на терену, рекао је министар Вучевић.

Сматра да је донација Приштини баш из Турске, чињеница да је контигент турске војске тренутно најбројнији у КФОР-у, и чињеница да први пут после 24 године за командантна КФОР-а долази генерал из Турске, јасан показатељ да је Турска све присутнија и да хоће да игра једну снажну политичку улогу.

Иако се Србија по питању Косова и Метохије не слаже са Турском, министар Вучевић истиче да је државни и национални интерес Србије да одржи добар однос са Турском.

Сматра да фокус Србије треба да буде вршење политичког притиска како би КФОР радио своју мисију у пуном капацитету и штитио српко становништво на Косову и Метохији, јер Албанци на различите начине врше притисак на Србе како би напустили Косово и Метохију, са крајњим циљем да изврше комплетно етничко чишћење.

"ОВК је морала бити расформирана, она не може ни да функционише у форми правног следбеништва, то је обавеза из војно-техничког споразума и резолуције 1244. То је међународна обавеза", истакао је министар Вучевић.

Истакао је да ће се ове године погром Срба у злочиначкој акцији Олуја, обележити у Приједору, по први пут у Републици Српској, и додао да су председник Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик и патријарх српски Порфирије, договорили важне састанке у Републици Српској, и јасне задатке шта треба да се ради.

"Састанци ће бити искључиво конструктивни, искључиво јачајући српско-српске односе и не угрожавајући било кога. Нико не треба да се плаши од сарадње Срба са Србима", напоменуо је министар Вучевић.

Извор: Танјуг/ТВ Прва