Вести

Вранешевић: Сремској Митровици захвалница за несебичну помоћ

Представници општине Обреновац и делегација из Пољске, града Нови Сонч, посетили су Сремску Митровицу и том приликом уручили захвалницу том граду за несебичну помоћ пружену током прошлогодишњих мајских поплава.
Упоредо са одржавањем „Међународних сусрета у Обреновцу", у Сремској Митровици се одржава манифестација „Срем Фолк Фест”. Гости на овогодишњим сусретима су и представници пољског града Нови Сонч који су посетили и Сремску Митровицу. Они су са представницима града разговарали о могућностима будуће сарадње, а њихов фолклорни ансамбл наступио је на „Срем Фолк Фесту”.
Госте из Обреновца и Пољске примио је заменик градоначелника Сремске Митровице Томислав Јанковић, који је том приликом изјавио да локална самоуправа града Сремска Митровица пре свега жели да успостави бољу и квалитетнију сарадњу између Обреновца и Сремске Митровице, како из области културе и спорта, тако и из области заштите животне средине.

- Добром сарадњом између Сремске Митровице и Обреновца ствара се могућност да заједничким снагама конкуришемо ка фондовима Европске уније разним пројектима, пре свега пројектима у вези са заштитом од поплава. Наш град се налази на левој, Обреновац на десној обали Саве и све патње и проблеме које је Обреновац доживео прошле године, могле су се десити и нама - рекао је Јанковић, додавши да је захваљујући представницима општине Обреновац остварен и први контакт са људима из пољског града Нови Сонч са којим Обреновац већ неко време сарађује.
- Ово је први контакт између наших локалних заједница, представници града Нови Сонч изразили су жељу да наша сарадња буде из области културе и спорта, али и жељу да нам помогну у писању пројеката с обзиром на то да они имају велика и значајна искуства. Пољска је земља која је најбезболније прошла читав процес транзиције, која је у највећој мери искористила средства из европских фондова и они ће нам бити добар учитељ како остварити права на новчана средства из европских фондова - рекао је Јанковић.
Заменик председника општине Обреновац Мирко Вранешевић је објаснио да Пољска на националном нивоу има асоцијацију која даје комплетну логистику и подршку свакој општини и сваком граду појединачно за аплицирање у европским фондовима, а то је нешто што Обреновац и Сремска Митровица могу да науче од њих.
- С обзиром на то да већ имамо интензивирану сарадњу са пољским градом Нови Сонч, желели смо да помогнемо Сремској Мировици да ступи у контакт са представницима тог града, како би евентуално дошло до међусобне сарадње ова два града. Људи из Новог Сонча нас едукују и помажу при писању пројеката са којима аплицирамо за средства из европских фондова. Морам да подсетим да је Пољска земља која је до сада добила осамдесет милијарди евра путем пројеката из европских фондова. Зашто да не помогну и Сремској Митровици уколико то могу - рекао је заменик председника општине Обреновац.

Вранешевиће је искористио прилику и да се захвали руководству града Сремска Митровица за несебичну помоћ пружену током прошлогодишњих мајских поплава и уручио захвалницу заменику митровачког градоначелника Томиславу Јанковићу.
- Пре свега, испред грађана Обреновца, дугујемо велику захвалност руководству града Сремска Митровица за несебичну помоћ и залагање током мајских поплава прошле године. Сремска Митровица и Обреновац су на обалама Саве тако да имамо сличне проблеме, а поред тога повезују нас пријатељски односи. Наша сарадња у наредном периоду биће још већа и квалитетнија - рекао је Вранешевић.
Руководилац програма у Новом Сончу задужен за сарадњу са европским фондовима и прекограничну сарадњу Маријан Риба, кратко је рекао да му је изузетно ми је драго што је у Србији и изразио наду да ће својим знањем помоћи како Обреновцу, тако и Сремској Митровици, пре свега у писању пројеката.
- Урадићемо све како бисмо помогли пријатељима из Србије да што пре уђу у Европску унију - изјавио је господин Риба.