Вести

Весић: Смањићемо цене превоза за становнике приградских општина и до 40 одсто

Градски менаџер Горан Весић обишао је обреновачко насеље Стублине и са становницима тог насеља разговарао о комунaлним и другим проблемима са којима се сусрећу. Истакавши да је у кратком периоду већ други пут на територији Обреновца, Весић је додао да је Скупштина града донела одлуку која ће сутра бити објављена, којом се од 1. октобра смањује цена приградског саобраћаја.

- Цена ће бити драстично смањена и то до 40 одсто у односу на садашњу, што је добро и праведно јер су досадашње цене за суграђане биле неоправдано високе. Верујем да ћемо на тај начин дaти допринос да грађани Обреновца и приградских општина имају нормалан саобраћај по пристојној цени, а не да плаћају дупло више него грађани који живе у центру Београда. У јулу ће бити усвојене и измене Закона о главном граду, на основу чега ће бити израђен и нови статут Београда, који ће омогућити да град буде подељен на градску и приградску зону. Обреновац ће бити у приградској зони, што ће омогућити да добије много веће надлежности него што има сада. Тако ћемо извршити децентрализацију власти, али и омогућити грађанима да већи део својих проблема решавају тамо где живе и да не морају да прелазе десетине километара да би решили неки проблем. Уследиће и децентрализација самих општина, у оквиру којих ће одређени послови прећи у надлежност месних канцеларија – истакао је Весић.

Говорећи о проблему водоснабдевања у овом крају, Весић је нагласио да ће у наредне две и по године Стублине и околна села добити воду.

- Разговарали смо и о пројекту израде секундарне канализације, а за почетак ћемо очистити септичке јаме. Било је речи и о надстрешницама за аутобуска стајалишта, која ће у наредне две године бити замењена на територији целог града. Град ће, такође, после измене закона преузети надлежност над 93 километра саобраћајница, међу којима је и пут који пролази кроз ово село. То ће нам дати прилику да бринемо и о тој путној инфраструктури, што до сада није био случај, а између осталог поставићемо и саобраћајну сигнализацију поред школе. Сматрам да је важно да размењујемо мишљења, да становници ових насеља схвате да нису сами и да сваки проблем можемо заједнички да решимо – нагласио је градски менаџер и додао да ће наставити да обилази приградска насеља како би се решило што више проблема са којима се суочавају њихови становници.

Весић је најавио да ће после објављивања нове мреже линија градског превоза грађани у наредна два месеца моћи да дају примедбе, како би се цео систем усавршио.

- Ми ћемо све те предлоге размотрити и након истека рока од два месеца усвојићемо коначну мрежу линија која ће ступити на снагу 1. јануара. То ће бити први пут да су грађани били у прилици да учествују у овом процесу, а гласаће се и о бојама аутобуса. Градски превоз је највећи проблем Београда, он тренутно ствара највеће губитке и ми се због тога најозбиљније трудимо да га унапредимо – закључио је Весић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је ово доказ да је општина уз своје грађане и да у сарадњи са градом могу бити решени многи проблеми са којима се суочавају грађани приградских насеља. Председник Скупштине општине Обреновац Ђорђе Комленски је навео да се сви проблеми не могу решити за један дан, али да је сарадња општине Обреновац и града Београда веома добра. Састанку је присуствовао и заменик председника општине Обреновац Мирко Вранешевић.