Вести

Весић: Првог септембра завршавамо канализациону мрежу за поплављену школу у Баричу

Градски менаџер Горан Весић и представници Градске општине Обреновац обишли су данас Основну школу „14. октобар” у Баричу. У овој школи у току је изградња нове спољне канализације са пречишћивачима отпадних вода, које ће се тако пречишћене уливати у Баричку реку, а обновљена је и климатизација која је била оштећена у прошлогодишњим поплавама.
– Трудимо се да се сви школски објекти припреме за ђаке до почетка школске године и зато обилазимо школе[ у којима су у току радови. Град Београд ове године као никада до сад улаже у школске објекте, па се тако ради у неколико школа. Пре неки дан смо били у школи „Иван Горан Ковачић” која је комплетно реновирана. Расписане су набавке за ОШ „Драгојло Дудић” у Великом Мокром Лугу, затим за школу у Дражњу која је била изгорела. Ово је једна од школа која је у току поплава била прихватни центар. Она је тада коришћена за друге ствари и можете да видите како сада изгледа нова фискултурна сала и свлачионице – рекао је Горан Весић.
Према његовим речима, један од највећих проблема ове школе је изливање канализације у Баричку реку, али Град Београд је у сарадњи са Општином Обреновац успео то да реши.
– Урађена је потпуно нова фекална и кишна канализација, кишна ће ићи директно у реку, а фекална ће се прерађивати. Нови стандард који сада постављамо је да више немамо изливе канализације без пречишћавања директно у реку и зато је ово посебно важно. Радови су кренули одмах по почетку распуста, средином јуна, а биће завршени тачно до 31. августа и деца ће моћи од 1. септембра да пођу у школу. Мислим да Град Београд и Република Србија заиста пуно улажу у Обреновац који је много страдао у поплавама – рекао је градски менаџер и додао да нажалост у Београду постоје и школе без тоалета, као у Великом Борку, где постоји школа са пољским тоалетом, без грејања и без воде.
– Наша обавеза треба да буде да у наредном периоду деци која живе на територији Београда, без обзира на то да ли живе у Великом Борку, Баричу или на Врачару и Старом граду, обезбедимо макар приближне услове за образовање. Ако хоћемо да напредујемо као друштво, једна од најважнијих реформи треба да буде реформа образовања, а ако хоћемо да реформишемо образовање, морамо да уложимо у школе јер деца у 21. веку не могу да уче са кредом и таблом. Ово све што улажемо у школе је улагање у будућност, важан је сваки динар који се овде улаже јер ће се вратити вишеструко кроз образовање те деце – истакао је Весић.
Заменик председника општине Обреновац Мирко Вранешевић је нагалсио да се радови приводе крају и да очекујемо да до првог септембра буду готови како би школска година почела у нормалним условима. Баричка река сада изгледа као мали поток, али нажалост када падне киша она постаје бујична река и изазива велику опасност по становништво. Ми смо имали ситуацију да прошле године 53 домаћинства дуж Баричке реке буду поплављена, дан пре него што је Обреновац био поплављен. Изградњом ове канализације крећемо у реконструкцију Баричке реке. Ми смо до сада издвојили 20 милиона динара, како би извадили бетонске елементе који су се налазили у самом кориту. У сарадњи са градом Београдом, надам се да ћемо врло брзо решити проблеме и изградити неколико мостова. Издвојили смо додатна средства јер хоћемо да реконструишемо слив где су бетонске плоче које су се одвојиле, ми морамо ставити нове како у случају нове кише не бисмо имали неку нову ситуацију да људи морају да преживљавају поплаву у Баричу.- казао је Вранешевић.
Догађају је присуствовала Тања Поповић, чланица Градског већа, Олга Миросављевић, чланица Већа ГО Обреновац и Ђорђе Комленски, председник Скупштине ГО Обреновац.