Вести

Уклањање 1.000 тона отпада из круга фабрике „Прва искра"

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је данас да ће до почетка септембра у Србији бити збринуто више од 1.000 тона опасног отпада и то највише из круга фабрике „Прва искра" из Барича и најавила да ће Влада за те намене издвојити око 230 милиона динара из буџета.
Бошковић је, приликом посете фабрици „Прва Искра" у Баричу где се одвија завршетак измештања опасног отпада, новинарима рекла да ове године ресорно министарство спроводи 12 пројеката уклањања опасног историјског индустријског отпада и додала да је у Баричу прва процена била да има 650 тона опасног отпада, али је извођењем радова установљено да има близу 1.000 тона.
- Сав отпад ће бити трајно измештен, ради безбедног збрињавања и тај посао за сада тече без проблема - казала је министарка заштите животне средине и најавила да ће измештање опасних материја из Барича бити завршен до почетка септембра.
Ради се о приоритетној локацији, с обзиром да је узводно од Макиша (где се налази фабрика пијаће воде) и да се она налази на обалама река Колубаре и Саве, што је била потенцијална еколошка опасност за водоснабдевање грађана Београда, објаснила је Богосављевић Бошковић.
- Права је срећа да прошле године тај поплавни талас није задесио ову локацију - нагласила је министарка.
За посао збрињавања опасног отпада влада је издвојила 230 милиона динара за локације у Баричу и локацији Екогас МГШ Шабац, где се посао ближи крају, а министарство је недавно потписало уговор за збрињавање индустријског отпада са још 10 локација у Србији, навела је Богосављевић Бошковић и прецизирала да се ради о уклањањању отпада из круга хемијске индустрије „Жупа" у Крушевцу, из „Вискозе" из Лознице, ИМТ-а из Београда, „Зорке - обојени метали" у Шапцу...
Отпад из поменутих 10 локација биће измештен у наредних 120 дана, најавила је она и напоменула да ће највећи део отпада бити прерађен у Србији, а само мањи део биће извезен у иностранство.
Директор екологије у компанији „Јунириск" Слободан Аранђеловић објаснио је да ће већи део опасног индустријског отпада бити прерађен и употребљен као сировина у производњи цемента у фабрици „Лафарж", а мањи део отпада „косорб" биће транспортован у Немачку на збрињавање, јер у Србији не постоји технологија за прераду.