Вести

У току обилазак зграда са равним крововима

Градска општина Обреновац усвојила је одлуку о санацији равних кровова у стамбеним зградама који су страдали током обилних падавина 2014. године. Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић и народни посланик Обрад Исаиловић обишли су данас неколико породица у Обреновцу које живе у становима са равним крововима.

Председник Чучковић је том приликом рекао да су средства обезбеђена одговорним односом према финансијама.

- Градска општина Обреновац на свом консолидованом рачуну у трезору има триста четири милиона динара. Одговорним понашањем према финансијама можемо да омогућимо грађанима Обреновца један вид надокнаде за претрпљену штету. Трудићемо се да у најкраћем року обиђемо сва домаћинства, како би новац био исплаћен и како би на пролеће кренули радови на санацији - казао је Чучковић.

Обрад Исаиловић, народни посланик, рекао је да је Градска општина Обреновац почела да надокнађује штету и пре доношења Закона о становању.
- Закон о становању је закон који тачно дефинише становање и одржавање објеката и он је тренутно у процедури. Јавна расправа је завршена почетком децембра. Он тачно дефинише учешће и обавезе локалане самоуправе, као и обавезе станара, али наша општина је ишла унапред. Имајући у виду катастрофалне поплаве и претрпљену штету наших суграђана, општина је одлучила да оснује посебан фонд из ког ће надокнадити штету у висини од 120 хиљада динара по стамбеној јединици. Ја у насељу Старо игралиште, у улици Вука Караџића, живим већ годинама и врло добро познајем људе. Знам њихову платежну способност и знам да многи нису санирали последице обилних падавина 2014. године. Са поносом истичем да је општина нечекајући да се донесе Закон о становању издвојила средства и надокнадиће насталу штету и унапредити живот наших суграђана - казао је Исаиловић.

Иван Вујић, помоћник председника Градске општине Обреновац, рекао је да ће комисије обићи сваки стан појединачно.

- Нема потребе за журбом. До 25. фебруара ћемо обићи све станове на последњим спратовима у насељу Старо игралиште, у улици Вука Караџића. Оно што је битно да власници знају, како би рад комисије био олакшан, је да припреме документацију која подразумева доказе о власништву стана, као и фото документацију уколико је поседују. Ова одлука обухвата улице Краља Александра, Вука Караџића, део Карађорђеве улице, део улице Кнеза Михаила и део улице Краља Петра - подсетио је Вујић.

Председник Савета Треће месне заједнице Драган Миленковић подсетио је да се у тој месној заједници у претходном периоду напорно радило.

- Ово је још једна у низу ствари које се решавају после деценијског гурања под тепих. Ту пре свега мислим на почетак изградње фабрике у баричкој слободној зони и инвестицију МЕИТ-е од шестдесет милиона евра, после 25 година у којима су се производни погони затварали и гасили, а људи губили своја радна места. Такође, Прва обреновачка основна школа је по први пут добила фискултурну салу у својој дугој историји. Изградњом улице Краља Александра и обилазнице оживео је и део града који је годинама био урбанистички заборављен. Упоредо са овим пројектима нисмо заборавили ни наизглед мале комуналне акције за бољи живот грађана. Тако смо у насељу Тополице уредили готово хектар девастиране површиине која је дуго била запуштена.Тај део града је први пут и осветљен, као и добар део насеља Старо игралиште. Коначно овом акцијом станари зграда које су грађене пре готово пола века добијају прилику да трајно реше проблем прокишњавања равних кровова који их деценијама мучи, а за који нису имали разумевања наши претходници - рекао је Миленковић.