Вести

Свечано положен камен темељац за изградњу фабрике ''Меи Та'' у Баричу

Градоначелник Београда Синиша Мали и Гијом Алар, потпредседник компаније „Меи Та” у присуству председника Владе Републике Србије Александра Вучића и председника општине Обреновац Мирослава Чучковића положили су данас камен темељац за изградњу нове фабрике у Баричу.
Синиша Мали је подсетио да полагање камена темељца за нову фабрику представља први овакав догађај у Београду након 11 година.
– Ово је фабрика која вреди 60 милиона евра и која ће запослити скоро 1.400 радника и показало се да је добро што смо овде и у Крњачи формирали слободне зоне. Само у овом месецу у Београду ћемо започети прокете вредне 350 милиона евра који ће запослити више од 5.000 људи, јер ћемо осим ове фабрике почети са градњом и тржног центра у Вишњици, ритејл парка у Борчи, новог „Хилтона” у центру града, „Икеа”-е и велике куле у оквиру Београда на води. Све то догодиће се у наредних неколико недеља, што представља точак инвестиција од којих нећемо одустати. Тако подржавамо напоре Владе Србије, покрећемо нашу индустрију напред и то је политика која води Србију напред – рекао је Синиша Мали, захваливши Гијому Алару на квалитетним разговорима и Мирославу Чучковићу, председнику општине Обреновац на заједничком напору уклањања више од 1.000 тона опасног отпада у Баричу.
– Желим да се захвалим и премијеру Александру Вучићу што нас подржава у свакој идеји и пројекту у Београду, што нас тиме тера да радимо боље и више, а када за резултат имате отварање велике фабрике попут ове и запошљавање великог броја људи, верујте ми да нема лепшег осећаја – истакао је градоначелник Синиша Мали.
Председник Владе Републике Србије Александар Вучић истакао је да је ово велики дан за Обреновац, Београд и Србију.
– После 11 година паузе гради се нова фабрика у Београду. Преговори су били веома тешки али сам задовољан што смо успели да их приволимо да дођу у Обреновац, јер смо људима после тешких поплава овде и у Крупњу обећали да ћемо им помоћи да лакше преброде све препреке. Изместили смо хиљаде тона опасног отпада, решили компликоване имовинске статусе, бирократске препреке и све друго што је било потребно, за шта сам захвалан градоначелнику Синиши Малом, председнику општине Мирославу Чучковићу и грађанима Србије – рекао је премијер Вучић.
Он је нагласио да ће Влада Србије за цео пројекат издвојити 22,7 милиона евра.
– Ми знамо да је то огроман новац, али он значи много и за 1.400 породица и бројне кооперанте. „Меи Та” је моћна компанија која производи кућишта за турбо компресоре за трећину света и половину аутомобилске индустрије Европе. Кућишта за „БМВ” правиће се овде као и за многе друге светски познате аутомобилске компаније. Посебно ми је задовољство што ће деца из Обреновца, из Техничке и Хемијске школе ићи овде на додатну праксу и који ће после школовања моћи овде да раде. То је дуално образовање о којем са разговарао са Шимоном Пересом, и посебно сам задовољан што су та деца и њихови родитељи данас задовољни. Колико јуче бавили смо се темама из прошлости, а данас се бавимо будућношћу наше деце и напретком наше економије. Обреновац је заслужио ову моћну фабрику, овде ће проћи ауто-пут, већ за годину дана ће та и друге комуникације бити завршене, фабрика ће се прошити и сви који буду желели у Обреновцу овако да раде биће добродошли – рекао је премијер Вучић.
Гијом Алар, потпредседник компаније „Меи Та” истакао је да данашњи дан представља велики тренутак за компанију „Меи Та”.
– Преговарали смо годину и по дана и данас смо ту. Надам се да ће компанија наставити да расте у Обреновцу и да ћемо проширити наше капацитете. Желимо да у будућности наставимо добро да радимо са свима у овом процесу и да ће резултат бити добра зарада за све – рекао је Гијом Алар, захваливши се на сарадњи премијеру Србије, градоначелнику Београда и председнику општине Обреновац. Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац истакао је да је компанија „Меи Та” дошла у Обреновац у конкуренцији са многим другим земљама које су желеле да се то улагање догоди код њих.
– Зато сам сигуран да ће ова инвестиција бити једна од кључних која ће српску економију померити напред – казао је Чучковић.
Након завршене церемоније полагања камена темељца, и одмах по почетку званичног обраћања, један старији човек у српској ношњи није одолео да на свој начин увелича прославу. Камен темељац полио је ракијом. За то је добио пуну пажњу званичника, али и окупљених који су били одушевљени. Председник општине Обреновац прокоментарисао је овај непланирани чин.
-Хвала и нашем драгом суграђанину који је залио темељ како то српски обичаји налажу - казао је Чучковић.