Вести

Стабилан раст ЕПС-а и допринос БДП-у

„Електропривреда Србије" завршила је 2017. годину веома успешно, иако неки то нису очекивали. Захваљујући запосленима, ЕПС послује онако како доликује компанији која иде напред, корак по корак. Наш циљ је јасан - планирамо да и у 2018. години повећамо производњу угља и електричне енергије и допринесемо стабилном расту бруто домаћег производа Србије – поручио је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, на традиционалном новогодишњем сусрету са представницима медија.

 

Грчић је пожелео гостима добро здравље и много успеха у 2018. години, уз обећање да ће ЕПС својим пословањем омогућити још инвестиционих пројеката о којима ће медији извештавати, уз ретроспективу значајних догађаја у 2017. који су довели до тога да се у завршном рачуну очекује плус од 5 до 6 милијарди динара. План је да се та цифра стабилно увећава у наредним годинама, рационалним пословањем и инвестицијама.

- Успели смо да у односу на 2016. годину произведемо 4 одсто више угља у Колубари и Костолцу упркос веома хладној и дугој зими и врелом лету када су такође отежани производња и транспорт угља. Крајем године побољшали смо и производњу у хидросектору. Посебно сам поносан што смо завршили ремонт агрегата 1 у ХЕ „Ђердап 1". Били смо веома упорни према партнерима и агрегат успешно ради. Планирамо да до 2023. односно 2025. године имамо потпуно обновљен ђердапски систем хидроелектрана – открио је Грчић.

ЕПС је посвећен улагању у хидроенергију, јер је то исплатив обновљив извор.

- Убрзо ћете бити позвани и на пуштање у рад обновљеног система у Зворнику, што је уз све наведено и потписан уговор за ветропарк у Костолцу, заокружена целина наших инвестиција у „зелену" енергију – додао је Грчић.

Грчић је нагласио да ЕПС већ другу годину заредом послује позитивно и напредује на релевантним листама најуспешнијих компанија.

- Подсећам да је ЕПС са 19. скочио на 7. место на листи успешног пословања у Југоисточној Европи. Успели смо да покренемо изградњу новог блока од 350 мегавата у Костолцу. Чинимо све да доведемо ЕПС на највише стандарде, о чему говори и посао одсумпоравања ТЕНТ А, чији радови почињу ове године - рекао је Грчић.

Према његовим речима, председник и Влада Србије разматрају најбољи начин за покретање пројекта одсумпоравања и ТЕНТ Б, док истовремено ЕПС наставља процес реорганизације.

- Направили смо нове кораке, настављамо даље и сигуран сам да ћемо направити од „Електропривреде Србије" једну од највећих и најуспешнијих електроенергетских компанија у овом делу Европе – закључак је в. д. директора ЈП ЕПС.

Грчић је подсетио и да током новогодишњих и божићних празника није било искључења и кварова, те да је систем ЕПС-а био апсолутно стабилан.