Вести

Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва

Данас је у згради Градске општине Обреновац потписан уговор између општине Обреновац и организације „Хелп" о сарадњи на пројекту „Смањење сиромаштва и унапређење могућности запошљавања маргинализованих и угрожених група становништва са фокусом на Ромкиње у Србији". Уговор су потписали заменик председника Градске општине Обреновац Мирко Вранешевић и представница организације „Хелп" Александра Бркић.

Уговором између општине Обреновац и организације „Хелп", уз финансијску подршку „Сиде", предвиђена је сарадња на реализацији пројекта који ће житељима Обреновца донети 40 грантова у опреми за започињање малих бизниса, односно самозапошљавање.

Џанатан Коко, кординатор пројекта, рекао је да је овај пројекат требало да почне са реализацијом прошле године, али је био одгођен због катастрофалних поплава.

- Драго ми је што смо напокон овде и што смо почели да реализујемо и развојне пројекте. Сада је прилика да се помогне људима који су у прилици да купе опрему како би започели неки посао. За Обреновац је обезбеђено 40 грантова у три категорије, до 1500 евра, до 2400 евра и до 3600 евра. Оно што је за сада веома важно јесте јавни позив и кампања која ће кренути за око два месеца. О детаљима ће корисници моћи да сазнају на информативним састанцима. Кампања ће ићи кроз медије и људи ће бити упознати када ће бити одржани састанци. Одржаваћемо и мотивационе радионице како би се подигла свест и важност о томе да неко може самостално да покрене сопствени бизнис. Фокус на овом пројекту је на Ромкињама и на другим социјално угроженим становницима Обреновца. Донатор је Шведска међународна агенција за развој „Сида". Поред Обреновца, у овај пројекат је укључено још градова у Србији. Оно што бих нагласио јесте да корисници неће добити новац него опрему коју траже. Потенцијални корисници ће попуњавати апликацију, а наше стручне комисије ће одређивати ко ће моћи да добије средства и отпочне бизнис. То ћемо радити кроз анализе апликација, директне разговоре са корисницима и на крају ће њих 40 моћи да отпочне сопствени бизнис. Области за које могу да аплицирају су услуге, пољопривреда и занатство - казао је Коко.

Заменик председника Градске општине Обреновац Мирко Вранешевић захвалио се шведској агенцији за међународни развој „Сида" и организацији „Хелп" што су одабрали општину Обреновац као партнера на овом значајном пројекту.

- За нас као људе који имају одговорност за управљање градом свако запошљавање и свако ново радно место представља једну нову победу. Овим пројектом обезбеђујемо да 40 Обреновчана и Обреновчанки реши своје питање запослења. Наша општина је у овом пројекту само партнер, а његова укупна вредност је 155 хиљада евра од стране донатора, док Градска општина Обреновац партиципира са 7000 евра. Овим пројектом је заокружен цео процес, јер корисници не добијају само средства за рад, него и обуку како да опстану на тржишту. Они ће такође имати сталне консултације са организацијом „Хелп", као и њиховим стручним лицима како би успешно своје производе и услуге пласирали на тржиште - рекао је Вранешевић.