Вести

Синиша Мали: Изградња фабрике „Меита” у Обреновцу креће на јесен

Градоначелник Београда Синиша Мали разговарао је данас у Старом двору са потпредседником компаније „Меита Еуропе” Гиљом Алартом, финансијским директором те компаније Драганом Црњанским и председником општине Обреновац Мирославом Чучковићем о припремним радњама које треба да предузму Град Београд и Општина Обреновац како би се на јесен кренуло у изградњу фабрике „Меита” у Обреновцу.

– Очекујемо да 30. јула на седници Скупштине града једна од тачака дневног реда буде оснивање предузећа „Слободна зона Београд”, које ће имати две локације за слободне зоне: једна је у Крњачи, а друга је управо ова на којој је фабрика „Прва искра –Барич”, на којој треба да се реализује поменута инвестиција. У следећих неколико недеља крећу и активности које су везане за рушење постојећих објеката како би се све спремило и како би на јесен могла да почне изградња фабрике која ће запослити око 1.400 људи – рекао је градоначелник.

Вредност инвестиције је укупно око 60 милиона евра – 40 милиона евра у првој и 20 милиона евра у другој фази, а завршетак радова очекује се за 10 месеци.

– До краја следеће године требало би да имамо отворену фабрику која ће дати подстрек за развој привреде тог дела града, а Београд ће оснивањем слободних зона да стане раме уз раме са осталим градовима у окружењу. Интензивно радимо на томе да након оснивања ове две слободне зоне идентификујемо и слободно земљиште у Лазаревцу, Гроцкој, Младеновцу како бисмо и у тим деловима градили слободне зоне, подстакли инвестиције, запошљавање људи и развој приградских општина – истакао је Мали.

Фабрика „Меита бави” се производњом делова за аутомобиле, и то за БМВ, „форд”, „рено” и „крајслер”. У новембру прошле године, у Влади Републике Србије потписан је Меморандум о разумевању о инвестирању кинеске компаније „Меита Гроуп” у изградњу погона у Обреновцу.