Вести

Састанак представника 10 општина и градова са руководством ЕПС-а

Градска општина Обреновац данас је била домаћин састанка на којем је било речи о раду Електопривреде Србије, обнови електроенергетских капацитета и важности енергетске независности наше земље. Састанку су присуствовали представници општина у којима постоје електроенергетска постројења. Поред представника општине Обреновац на састанку су били председници и представници општина: Лазаревац, Лајковац, Уб, Љиг, Пожаревац, Костолац, Бајина Башта, Кладово и Мајданпек.

Милорад Грчић, в. д. директора Јавног предузећа Електропривреда Србије је рекао да је утицај ЕПС-а на све општине на којима постоје производни капацитети више него очигледан.

– Сарадња између ЕПС-а и било које локалне самоуправе је из дана у дан све боља и ми смо отворени ту да разговарамо. Веома је важно да термо сектор опстане, Вучић је показао сву мудрост када је издржао све притиске и све ударце. Да је ту попустио ми данас не би имали струје и ми смо данас држава са стабилном производњом електричне енергије и наредних неколико година колико је минимално очекивати да ће ова електроенергетска криза трајати Србија ће имати струју – нагласио је Грчић.

– Нама је циљ да Србија буде потпуно електроенергетски независна и то ће посебно бити важно у наредних неколико година, значи најмање до 2025. године. Без термо сектора угаљ нема праву сврху, без угља термо сектор не постоји и једини прави успех је да све оно што имамо очувамо, наставимо да одржавамо, улажемо, модернизујемо и наравно нисмо против обновљивих извора, обновљиви извори не могу бити основ свега – закључио је Грчић.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац је поручио да се на територији 10 општина у Републици Србије налазе највећи капацитети ЕПС-а и да се ти капацитети требају сачувати.

– Неопходно је обновити све капацитете, као што се сада обнавља блок на Термоелектрани Б који се показује као основни баланс наше енергетске независности у овом тренутку. Важно је изградити и нове капацитете као што је Каленић у ком ће се запослити млади људи из Стублина, Пољана, Конатица и делова Лазаревца и свих оних општина које гравитирају ка том простору. Да наше руководство Електропривреде Србије и само руководство државе на чулу са Вучићем мора да зна да наше становништво, а нас је овде више стотина хиљада из ових општина пружа пуну подршку за једну овакву активност и финансирање ових пројеката – рекао је Чучковић.

– Поред енергетских пројеката, ми смо данас разговарали о томе шта све Електропривреда значи за наше становништво и ову зграду Дома културе коју је направила и све оно што ради кроз топлификационе системе, водоводне, очување наших водотокова, изградње објеката као што су обданишта, базени и све остало што у овим општинама треба. Циљ је да једном оваквом координацијом усмеримо средства на најбољи могући начин пре свега квалитет живота људи који овде живи уз очување животне средине и повећање производње електричне енергије – саопштио је Чучковић.

Александар Јовановић Џајић, заменик председника општине Уб је изјавио да је задовољан састанком.

– Могу да кажем за нашу општину да ми без Електропривреде Србије и њихове помоћи не би били то место које јесмо сада. Ми смо много тога урадили, од Дома здравља, вртића и других јавних и инфраструктурних објеката. Наша општина је доживела експанзију баш због те сарадње са Електропривредом Србије – рекао је Јовановић и изразио наду да ће се и у будуће наставити са добром сарадњом између ЕПС-а и општине Уб.

Весна Ђурић, председница општине Бајина Башта је изјавила да се на састанку дискутовало о очувању природних ресурса и енергената.

– Једноставно наша вода, наше термоелектране требају да буду у власништву Републике Србије – саопштила је Ђурић.

Саша Павловић, градоначелник Пожаревца је исказао подршку оваквим састанцима.

– Термоелектране ”Костолац А” и ”Костолац Б” су значајне јер производе 14% електричне енергије и овом приликом подржавам борбу наше државе за очување термо сектора, Јавног предузећа Електропривреда Србије и још једном за очување енергетске независности и повећање наших капацитета – истакао је Павловић.