Вести

Само уједињени можемо подићи образовање на виши ниво

Представници Градске општине Обреновац са представницима Завода за уџбенике и наставна средства обишли су данас Основну школу „Живојин Перић" у Стублинама. Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић осврнуо се на услове рада у овој школи која је саграђена 1971. година и коју тренутно похађа 527 ученика.

- Претходне две године фокус нам је био на обнови школа које су претрпеле штету од поплава. Школу „Живојин Перић" из Стублина смо кандидовали за обнову код Дирекције за јавна улагања Републике Србије. Мислимо да постојећи тоалети нису примерени овом времену и у најкраћем могућем року ћемо приступити реконструкцији мокрог чвора. Што се тиче коришћења уџбеника, мислим да није добро да у једној школи два различита одељења имају различите уџбенике из истих предмета. То не поспешује наставу у оном квалитету у ком ми желимо. Циљ је да у свим школама имамо исти уџбеник из историје, биологије и да деца могу да размењују знања, књиге и информације из тих књига и да на тај начин образовање подигнемо на виши ниво - казао је Чучковић.

Драгуљуб Којичић, директор Завода за уџбенике и наставна средства, рекао је да је у Србији либерализовано тржиште уџбеника.

- Постоји велики број приватних издавача, а та бројка износи око 80. Завод за уџбенике наступа пред корисницима као сигурно супериорна издавачка кућа чији су уџбеници доказани и проверени. Ми смо за то да квалитет увек буде пресудан када се бирају уџбеници, мада је познато да постоје и незаконите радње када је у питању борба за пласман уџбеника. Због тога сматрамо да квалитет мора и треба да буде једини критеријум када се опредељујемо из чега ће наша деца учити - казао је Којичић.

Савет месне заједница Стублине, према речима председника савета Петра Петровића, одлучио је да најбољим ученицима основне и средње школе, као и најбољем студенту који живе у Месној заједници Стублине донира по лап топ као мотив за даљи рад.