Вести

Радови на чишћењу Тамнаве и ојачавању насипа на Сави

Представници општине Обреновац и ЈВП „Београдводе“ данас су обишли радове на ојачавању насипа на реци Сави на Забрежју, као и радове на чишћењу реке Тамнаве у Пироману.
Заменик председника општине Обреновац Мирко Вранешевић подсетио је да је у току завршетак радова на ојачавању насипа на Сави на Забрежју.
- На Забрежју су постојала два проблема. Први је насип чија је санација у завршној фази, а други је рупа која се настала после поплаве на Перилу. У наредних неколико дана ће и овај други проблем бити решен – казао је Вранешевић.
Урушавање зида на Забрежју је последица поплаве из маја 2014. године. Радови који се сада изводе су изградња новог одбрамбеног зида у дужини од 60 метара.
- Након поплаве 2014. године у року од два месеца урађена је прва интервенција на зиду на Сави. Уграђен је камен на обалоутврди и урађен је привремени насип од глине који је постављен на редовну коту. Након тога се приступило изградњи одбрамбеног зида по пројекту. Радови на санацији зида по пројекту су почели 10. октобра, а рок за завршетак радова је 5. децембар. Зид ће бити ојачан и бољег квалитета него што је био – рекла је Светлана Јевтић из ЈВП „Београдводе“.
Приликом обиласка радова на реци Тамнави председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао:
- Јако је значајно да комплетна обреновачка јавност види у каквом стању су данас наше реке. Неколико стотина метара тока до самог насипа није такнут деценијма и проточност реке је била у потпуности онемогућена. Најмоћније грађевинске машине које постоје за прочишћавање су на путу из иностранства ка Обреновцу. Следеће недеље ће бити рађен простор ушћа Колубаре у Саву где има хиљаде кубика наноса који спречава да Колубара несметано дође до Саве. Када будемо завршили овај посао и када будемо прочистили километре Трстенице, Тамнаве и Колубаре Обреновацће бити у потпуности безбедан град за доток свих вишкова вода. Два акумулациона језера за која се завршава пројектна документација, која ће бити грађена на пролеће на територији општина Уб и Коцељева, биће прихватни центри за вишкове вода – прецизирао је Чучковић.
Радови на реци Тамнави подразумевају отварање протицајног профила поред реке Тамнаве, као и чишћење и вађење пањева и шибља. Радови се изводе од ушћа Колубаре до Ћемановог моста у дужини од 14 километара.
Средства је обезбедила Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја.