Вести

Приводи се крају изградња канализације и санација топловода

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас радове на санацији примарног магистралног топловода у Обреновцу, који је био оштећен у прошлогодишњим поплавама, као и радове на изградњи канализационе мреже у насељу Кртинска.
Градоначелник је истакао да магистрални топловод представља кичму система грејања и да је његова санација предуслов за квалитетну предстојећу грејну сезону.
- Овај топловод је од највеће важности за снабдевање становника Обреновца грејањем и зато се озбиљно кренуло са његовом санацијом. Град Београд са електранама врши припреме како би грејна сезона кренула на време и како би сви грађани, укључујући и оне у најудаљенијим деловима престонице, били спремни за зиму - најавио је Мали.
Говорећи о радовима на канализационој мрежи, градоначелник је подсетио да недостатак канализације представља један од највећих проблема у Београду.
- Овде у насељу Кртинска у Обреновцу тренутно се завршавају две фекалне црпне станице и колектор који ће обезбедити канализацију за 31 домаћинство. Овим радовима, који ће бити завршени до краја септембра, стварају се услови за наставак градње у самим селима Уровци и Кртинска. Пројекат ће бити готов до пролећа идуће године, што отвара могућност да се до лета крене са радовима - најавио је Мали и додао да изградња канализације кошта 63 милиона динара, а санација топловода 22 милиона динара.
Он је истакао да ће и у наредном периоду приоритет бити стварање инфраструктуре, пре свега топловода и канализације за грађане Београда који их немају.
- Град смањује трошкове тамо где она нису неопходна, а слободна средства из буџета инвестира у инфраструктуру. На тај начин се смањује загађење и побољшава квалитет живота грађана и од тога нећемо одустати - указао је градоначелник.
Мирко Вранешевић, заменик председника општине, је најавио нове радове у обрненовачким месним заједницама.
- Паралелно са обновом од последица мајских поплава 2014. године трудимо се да ширимо канализациону и водоводну мрежу, као и да радимо на изградњи путне инфраструктуре. У Кртинској, поред ових радова, екипе ЈКП „Београдпут" изводе радове на асфалтирању. Ради се део од државног пута ка центру села и вредност је скоро 6 милиона динара. Трудимо се да створимо једнаке услове за живот, односно да грађани у сеоској средини живе као и они у градској. У прилог томе иде чињеница да смо из нашег буџета издвојили 50 милина динара за изградњу атарских путева и са тим радовима крећемо од септембра. Од градског секретаријата смо добили додатних 10 милиона које ћемо уложити у атарске путеве - казао је Вранешевић.
Директор ТЕНТ-а Михајло Николић истакао је да ће изградња ове канализационе мреже створити могућност да термоелектрана буде прикључена на канализациони систем. Такође је истакао да ће ТЕНТ бити спреман за почетак грејне сезоне, као и да улажу велика средства за еко-таксу за очување животне средине.