Вести

Припајање "Колубаре Метал" оснивачу РБ "Колубара"

Уговор о припајању предузећа "Колубара Метал" оснивачу, Рударском басену „Колубара”, потписан је данас, у дирекцији „Колубаре” у Лазаревцу, након што je  Влада Републике Србије, на седници одржаној 25.новембра, донела решење о давању сагласности за овај процес.
 
Уговор су потписали Милорад Грчић, директор РБ „Колубара” и Драган Јовановић, директор „Метала” у присуству представника синдикалних организација и менаџмента. Према законским актима, 30 дана од потписивања уговора, последњег дана 2013. године, стручне службе РБ „Колубара” поднеће захтев Агенцији за привредне регистре Републике Србије за верификацију „Метала” као огранка РБ „Колубара“ у регистру.
 
Истичући значај повратка „Метала” у систем ЕПС-а, Милорад Грчић је рекао да је потписивање овог уговора круна вишемесечних заједничких напора синдиката и менаџмента РБ „Колубара” и „Метала”, представника ЈП „Електропривреда Србије” и Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, са циљем да се обезбеди дугорочна стабилност производње угља и електричне енергије у Србији.
 
Драган Јовановић, директор „Колубара Метала”, наглашавајући да је дошао велики дан за „Метал” и „Колубару”, додао је да је овим потезом осигурана будућност предузећа, материјална сигурност свих запослених и њихових породица, и сачувана опрема и искуство стицани током 60 година рада.
 
Миодраг Ранковић, председник синдиката „Колубаре” и Мирјана Марковић, председник синдиката „Метала”, који су од издвајања „Метала”, тврдили да је ово лоша одлука, захвалили су се свима који су учествовали у овом послу, а посебно Милораду Грчићу, директору РБ „Колубара” на разумевању и кључној улози у остварењу дугогодињег циља.
 
„Колубара Метал” технички и кадровски је најопремљенија металска фирма у Србији и апсолутно оспособљена за све врсте ремоната багера и производних система у систему површинске експлоатације угља. На овај начин биће обезбеђени услови за квалитетно, благовремено и интервентно одржавање рударске опреме, погонску спремност рударских капацитета водећег произвођача угља у Србији.
 
Крајем априла, на седници Скупштине Рударског басена „Колубара” једногласно је донета одлука о прихватању иницијативе о покретању поступка припајања „Колубара Метала” Рударском басену „Колубара”, свом оснивачу. Након тога, Управни одбор „Електропривреде Србије” донео одлуку о прихватању нацрта уговора, а после свих процедура, Влада Републике Србије донела је, на седници одржаној 25.новембра, решење о давању сагласности.
 
У оквиру процеса реструктурирања и рационализације ЕПС-а „Колубара Метал” је 30. септембра 2005. године издвојена из Рударског басена „Колубара”. Од почетка 2014. године, организационо и технички, „Метал” ће бити огранак РБ „Колубара”.