Вести

Потписани уговори о финансирању активности цркава и верских заједница

У уторак, 10. новембра, у парохијском дому у цркви у Обреновцу су потписани уговори о финансирању активности цркава и верских заједница на територији Градске општине Обреновац. Потписивању уговора су присуствовали свештеници, заменик председника општине Обреновац Мирко Вранешевић и председница Комисије за сарадњу са невладиним организацијама и омладином Даница Тарабић.
На основу одлуке о избору по спроведеном конкурсу девет цркава и верских заједница ће бити финансирано средствима буџета Градске општине Обреновац за 2015. годину. То су следеће црквене општине: Скела, Звечка, Обреновац, Дрен, Уровци-Кртинска, Стублине, Пироман , Барич и Мала Моштаница.
Приликом потписивања уговора заменик председника општине Мирко Вранешевић је нагласио да је црква центар наше религије, вере и духовности.

- Наша су дужност и обавеза да помажемо цркву, да обнављамо и градимо нове цркве. Ако ми то не радимо, уместо нас то нико други неће урадити. Нажалост, прошле године је Обреновац задесила катастрофа због које као општина нисмо могли да наставимо традицију да сваке године помажемо цркве на територији наше општине. Ове године смо, по први пут, након што су чланови Комисије за сарадњу са невладиним организацијама обишли све цркве појединачно, спровели конкурс који је омогућио дефинисање и спецификацију свих радова који су неопходни у нашим црквама. Желели смо да све цркве буду обухваћене овим конкурсом, тако да смо подржали цркве у Шумадијској, Ваљевској и Београдској епархији. У складу са опредељеним буџетом предност је дата црквама које су у изградњи, као што је храм у Белом Пољу, цркве у Малој Моштаници и Скели. Зато су те цркве добиле више средстава од осталих. Остале цркве ће од одобрених средстава моћи да спроведу радове на санирању и реконструкцији објеката - рекао је Вранешевић.
Дарко Павловић, старешина Обреновачке цркве, је том приликом изјавио:

-У име Црквене општине Обреновац захваљујем се Градској општини Обреновац на бризи и труду да нам помогну. Знамо да су тешка времена, да је свуда присутан недостатак средстава и да је тешко доћи до новца, али треба сви да се трудимо, јер је обавеза свих нас да помогнемо нашим верницима да дођу до пристојних услова за верске потребе. У нашој општини већина грађана је верски опредељена и постоји потреба за изградњом верских објеката. Самим тим смо ми у обавези да им помогнемо да реализују своје верске потребе. Као што треба обданиште, улица, тротоар, јавно осветљење, тако треба и богомоља, и у граду и у селу. Захвалан сам општини Обреновац што показује бригу за верске потребе својих грађана и надам се да ће та сарадња бити још успешнија у наредном периоду - казао је Павловић.

Председница Комисије за сарадњу са невладиним организацијама и омладином Даница Тарабић је рекла да су чланови комисије обишли цркве на територији општине и на терену се упознали са различитим изазовима са којима се суочавају цркве.

- Будући да смо се упознали са свим проблемима, одлучили смо да помогнемо свим црквама које су се јавиле на конкурс комисије. Посебно бих истакла опредељеност Градске општине Обреновац да сачува традицијју, националну културу и религију као основне друштвене вредности - додала је Тарабић.