Вести

Помоћница министра омладине и спорта посетила волонтере у Обреновцу

Други међународни волонтерски камп који се одржава у Обреновцу у од 16. до 29. августа обишла је данас помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња у пратњи заменика председника Градске општине Обреновац Мирка Вранешевића.
Они су волонтере обишли у обреновачком излетишту Забран, где волонтери раде на уређењу, као и у Спортско-културном центру „Обреновац" где су волонтери смештени.
Снежана Клашња је истакла да је корист од волонтеризма вишеструка.

- Министарство омладине и спорта подржава организовање оваквих кампова, заједно са организацијом Млади истраживачи Србије и Градском општином Обреновац која је укључена у организацију у финансирање овог кампа. Заправо, ради се о програму „Млади су закон" и подршци волонтерским камповима. Ове године се у Србији организује 30 кампова. За те кампове смо одвојили око 30 милиона динара. Укупно 20 хиљада волонтерских сати ће бити дато од стране младих људи. Ради се о међународном камповима са 400 учесника, од чега су 250 млади из других земаља. Обреновац има одлично и велико искуство и организација је стварно изузетна. Канцеларија за младе је акредитована од стране Европског волонтерског сервиса и има право да организује овакве кампове. Ту су млади из неколико земаља и млади из Србије и то је одлична порука младима. Са једне васпитна, а са друге стране да науче о нашој култури и да та искуства пренесу у својој земљи и буду прави амбасадори о Србији. Морам да нагласим да ми помажемо и организујемо одлазак наших младих у волонтерске кампове широм Европе. Канцеларија за младе општиине Обреновац је један од таквих регрутних центара и сви заинтересовани се преко својих локалних канцеларија за младе могу информисати о камповима у иностранству. Желим и да похвалим рад и ентузијазам Канцеларије за младе градске општине Обреновац и свих запослених који максимално дају допринос да се младима да прилика и могућност да напредују, да се усавршавају, али и учине нешто лепо за локалну заједницу - казала је Клашња.
Мирко Вранешевић. заменик председника општине Обреновац, је подсетио да у Обреновцу од 2009. године, као програм Канцеларије за младе, функционише Волонтерски сервис.
- Идеја је била, као и код других, спојити људе који желе да волонтирају, са појединцима и организацијама којима су волонтери потребни. У међувремену смо постали контакт тачка Младих истраживача Србије, па смо почели да шаљемо младе на међународне волонтерске кампове и да исте организујемо у Обреновцу, да би се на крају по други пут акредитовали за програм Европски волонтерски сервис који спроводи Европска комисија. Кроз тих неколико година кроз Волонтерски програм је прошло на стотине младих људи из Обреновца, што данас изгледа као једна мала победа. Њима је то сјајно искуство, а нама прилика за развој Обреновца и ветар у леђа за промоцију волонтирања међу младима са локала. За нас је волонтирање двосмерна улица. Ови млади људи на кампу нам помажу у чишћењу и сређивању нашег града, промовишу интеркултуралност, а са друге стране стичу сјајно и незаборавно искуство за цео живот. Дружећи се са младима из Обреновца они промовишу вредности волонтеризма. Овакви програми су одлична прилика и за наше младе. Наша општина је прва и једина општина у Србији која даје 10.000 динара свакој младој особи која се одлучи да путује на камп. Уз обезбеђен смештај и храну, то је изузетна прилика за лични развој и ја овом приликом позивам младе људе да те прилике и користе - поручио је Вранешевић.
На другом међународном кампу у Обреновцу учествује група младих из Немачке, Чешке, Мађарске, Турске, Велике Британије, Грчке, Италије, Данске, Шпаније и Француске. Волонтери су током боравка на кампу ангажовани на уређењу излетишта Забран, игралишта ФК „Забрежје", Дома културе на Забрежју, чишћењу месних заједница Мала Моштаница, Барич, Звечка, Велико Поље и Грабовац, као и различитих локација у градском делу општине Обреновац.