Вести

Положен камен темељац за нову школу и фискултурну салу у Звечкој

Започета је изградња фискултурне сале и новог дела школе у Звечкој.Ово је четврта нова сала за физичко која се гради у Обреновцу, а у склопу ових радова биће и реконструисан постојећи објекат ОШ ,,Јован Јовановић Змај”.

Горан Весић је истакао да је инвестиција вредна 1.300.000 евра и захвалио свима који су узели учешће у реализацији овог вредног пројекта.

– Изградња ове школе заокружује све оно што смо урадили у Звечкој – од увођења јавног превоза, асфалтирања улица и постављања расвете, па до увођења водовода и канализације. Пре неколико година рекли смо да неће више бити разлике између центра града и било ког другог дела приградских општина, и на примеру насеља Звечка то се показало као тако – навео је заменик градоначелника.

Он је најавио нова улагања, уз подсећање да више на територији општине Обреновац нема школе без фискултурне сале.

– На примеру Звечке показали смо да решавамо проблем по проблем и да је то политика коју персонификује председник Републике Србије Александар Вучић, јер ако решавамо проблеме људи, сви ће живети боље, а ова школа је велики корак ка том циљу – закључио је Весић.

Министар Шарчевић пожелео је ученицима да имају најбоље могуће услове као што имају деца не само у централним градским општинама него и у најразвијенијим земљама света и рекао да се на овом простору планира изградња шест нових учионица, два кабинета, библиотеке и сале за физичко.

– Образовање је у Србији у узлету. И ђаци и просветни радници ће бити у прилици да чине нову будућност Србије – истакао је Шарчевић и захавалио председнику Републике Србије на подршци, као и заменику градоначелника Весићу и свим институцијама које су учествовале у реализацији тог пројекта.

Директорка канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре подсетила је да је пре две године процењено да свака друга основна и средња школа у Србији нема фискултурну салу, да свака трећа захтева потпуну модернизацију, а свака четврта је старија од 60 година.

– Зато смо се и одазвали да подржимо програм рехабилитације и модернизације основних и средњих школа широм србије са 50 милиона евра, од чега је 35 милиона већ исплаћено – указала је Дубравка Негре.

Чучковић је истакао да се данашњим чином завршава инвестициони циклус изградње недостајућих фискултурних сала у општини Обреновац и креће у нови циклус: реконструкције и изградње обданишта и других недостајућих објеката за дечју заштиту.

-Наша лепа Србија има 1104 села која имају испод 100 становика. Од тога 200 нема ниједног становника. Хвала Влади Републике Србије и Граду Београду што ми данас у Звечкој стављамо камен темељац наше будућности. Наш следећи задатак је да изградимо ново обданиште у Баричу, Белом Пољу поред Храма и хоћемо да реконструишемо и Колибри и Зеку – додао је Чучковић.

Милорад Грчић најавио је да ће се насеље Звечка наћи на рути топликфикације Новог Београда са ТЕ „Никола Тесла” А, али и други делови Обреновца који немају даљинско грејање.

-Највећа заслуга за данашњу градњу и камен темељац припада грађанима Звечке и овим малишанима. Имамо велики број празних села, није се ништа улагало годинама. Број становника и дечице у Звечкој расте и ми смо поносни на тај податак – додао је Грчић.

Драган Блажић, помоћник председника Градске општине Обреновац најавио је изградњу велелепног објекта.

-Имали смо објекат који је направљен 1981. године и од тада се ништа није радило. Ово је четврта сала нова коју градимо у Обреновцу, после Прве обреновачке, Скеле и Грабовца. На радост свих спортскх клубова је фискултурна сала, пошто ће бити опремљена за све спортове – најавио је Блажић.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак казао је да Град Београд наставља са испуњењем свих обећаних пројеката и да одговорна политика која се спроводи доводи до тога да се у свакој општини школе обнављају и граде.

Петар Лалић, председник савета месне заједнице Звечка казао је да је ово историјски догађај за место пошто се реализује дуго очекивани пројекат.

Вукашин Ерић, одборник у Скупштини ГО Обреновац, истакао је значај изградње новог објекта и нагласио да се тиме знатно побољшава животни стандард свих мештана Звечке.