Вести

Подељене бесплатне кациге бициклистима

На иницијативу Комисије за безбедност у саобраћају Градске општине Обреновац, данас су бициклистима подељене заштитне кациге како би се на тај начин повећала њихова безбедност у саобраћају. Ова акција спроведена је у сарадњи са припадницима сектора саобраћајне полиције у Обреновцу.

– Већ трећу годину за редом Комисија за безбедност у саобраћају Градске општине Обреновац у сарадњи са саобраћајним сектором полицијске станице дели Обреновчанима бициклистима кациге који су од јутрос у пролазу код пијаце – казао је Мирко Вранешевић, председник Комисије за безбедност у саобраћају и напоменуо да, по закону, бициклисти нису у обавези да носе кациге, али да то много доприноси њиховој безбедности.

– Основна идеја ове акције је да се скрене пажња на безбедност бициклиста у саобраћају. У Србији, и уопште у региону, и даље не постоји свест у смислу саобраћајне културе којом возачи обраћају пажњу на остале учеснике у саобраћају. Али ипак, ми се морамо похвалити билансима, јер на територији наше општине имамо значајано смањење броја саобраћајних незгода у којима су учесници бициклисти. Ове године ни један бициклиста није био учесник саобраћајне незгоде, а на пример, 2015. године смо имали 47 бициклиста, док је прошле године само двоје бициклиста учествовало у саобраћајним незгодама, на сву срећу без већих телесних повреда – истакао је Вранешевић и најавио да ће ускоро бити организована акција поделе прслука маркера и ротација за тракторе и прикључна возила.

Вранешевић је овом приликом још једном апеловао на бициклисте да воде рачуна како су им обележене бицикле, као и да се крећу десном страном коловоза.