Вести

Почетак изградње погона ,,INSЕ” у Баричу

На простору некадашње фабрике “Прва Искра” у погонима арматуре и процесне, до краја године, радиће око 100 Обреновчана. Овај комплекс тренутно се уређује, како би фабрика “INSA” Земун, која производи водомере и компоненте за војну индустрију, отворила нови погон и развила производњу. Градилиште је данас обишао и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић са својим сарадницима.

Јовица Зарић, генерални директор компаније ,,INSA” Земун изразио је уверење да ће нови погон бити отворен до краја године, где ће посао добити више од 100 људи.

-Ми ћемо расписати јавни конкурс за посао и захваљујући великој помоћи господина Чучковића који нас обилази и суботом и недељом и надгледа радове, верујем да ћемо до краја године завршити све радове – истакао је Зарић.

Станоје Биочанин, директор ,,Прве искре наменске” казао је да препознат заједнички интерес са компанијом ,,INSA” да се напуштени простор откупи како би се нова индустрија отворила и запослила велики број суграђана.

Миодраг Митровић, помоћник председника Градске општине Обреновац, нагласио је да у Обреновцу има сада велики број фирми које веома успешно послују и где је запослен велики број суграђана.

-Имамо ПРО ТЕНТ који изврсно послује и увећава стално број радника, Банком је уложио десетине милиона евра у Обреновац, док ,,Меи Та” запошљава преко 2300 суграђана данас – подсетио је Митровић.

Заменик председника Скупштине Градске општине Обреновац, Миодраг Јанковић, изразио је велику захвалност комапнији ,,INSA” што отвара нови погон у Обреновцу, где ће прилику да се запосле добити људи који су деца или унуци оних суграђана који су годинама градили своје карије у ,,Првој искри”.

Председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић подсетио је на то да развој индустријске зоне у Баричу био приоритет целокупног тима.

-Кадрови иза нас буде тужна сећања свих Обреновчана, посебно људи који су били запослени у ,,Првој искри”. Мој позив је да данас то осећање, заменимо осећањем пркоса и поноса. Нове, младе генерације улазе силовито у обнову овог простора и да покажемо сви заједно као друштво да смо способни да из пепела подигнемо наше уништене фабрике. Када сам обећао да ћемо овај простор индустријске зоне у Баричу напунити као шибицу највећу бојазан сам имао за овај део управо овде, са обзиром на њихову уништеност од бомбардовања и тежину проналаска инвеститора. ,,INSA” као реномирани произвођач планира да на овом простору уложи милионе евра и ми као град треба да им будемо захвални – додао је Чучковић и најавио да ће бити расписан јавни конкурс за посао у новој фабрици која ће бити завршена до краја године.

Према речима Чучковића, Обреновац је данас град у коме је готово искорењена незапосленост.

-Ми нећемо спавати на старим ловорикама, разлог први за то је што стижу младе снаге, сваке године стотине клинаца заврши средње стручне школе и они који не желе да студирају имаће прилику где да раде. Дошли смо и у другу фазу нашег развоја где људи бирају радна места, постоји флуктуација радне снаге од фабрике до фабрике у завиности од услова који се нуде. И то све води ка општем напретку наше општине и нашег буџета како би могли и друге ствари да радимо. Док ми подижемо ову фабрику, на локацијима и у Стублинама и Трстеници машине асфалтирају, ради се нови Дом здравља, нове канализације и то је све од тих пара. Напредак привреде вуче са собом напредак целог Обреновца – истакао је Чучковић.