Вести

Почетак изградње кинеске фабрике Меи Та средином марта

Градоначелник Београда Синиша Мали представио је данас у Обреновцу пројекат изградње фабрике Меи Та, која се бави производњом аутомобилских делова и мотора, и у којој ће бити запослено 1.400 радника. Овом историјском догађају за Обреновац присуствовали су градоначелник Београда Синиша Мали, подпредседник компаније Меи Та Гијом Алар, председник општине Мирослав Чучковић, заменик председника општина Мирко Вранешевић и директор Канцеларије за друштвено-одговорно пословања ЕПС-а Милорад Грчић.
Почетак изградње предвиђен је за средину марта ове године, најавио је Мали у разговору са ученицима Техничке школе, који ће имати праксу у тој фабрици.
- Пројекат вреди 60 милиона евра и запослиће 1.400 радника из Обреновца и Београда. То је јасна потврда да је Србија на добром путу да привуче стране инвеститоре. Фабрика, која ће бити смештена у Баричу, биће изграђена 2017. године, за када је најављен и почетак производње - навео је Мали.

Он је прецизирао да је терен на коме ће фабрика почети да се гради сада потпуно чист. Однето је, како је прецизирао, више од 1.000 тона најопаснијег отпада, очишћен је терен и од шута и шибља и спреман је за градњу.
- Велико ми је задовољство и што могу да кажем да је расписан конкурс за радна места у овој фабрици. Она ће запослити укупно 1.400 људи, од чега ће 770 њих бити запослено у првој, а око 600 у другој фази - навео је Мали.

Он је додао да ће ово бити изградња прве велике фабрике у Београду после 2003. године и из које ће 100 одсто производа ићи у извоз.

- Такође, општина Обреновац је потписала уговор са Техничком школом на основу кога ће ученици завршних година те школе поподне ићи на праксу у нову фабрику, за шта ће месечно добијати новчана средства (100 евра) од општине. То значи да ће се у овој општини примењивати принцип дуалног образовања, које се увелико примењује у Немачкој, Швајцарској, Аустрији. Сигуран сам да ће им то веома значити за будући посао, а најбољи од њих ће после свог школовања добити и запослење у овој фабрици - закључио је градоначелник.
Потпредседник компаније МЕИ ТА Гијом Алар рекао је да један од разлога зашто је изабран Обреновац то што се овде налази пуно обучених људи, као и добра инфраструктурна повезаност.
- Надамо се, као што се то десило на нашој тренутној локацији у Кини, да ће наш долазак допринети развоју локалне заједнице. Наш план регрутације у Обреновцу је почео овог месеца са циљем да запослимо 770 људи. Први тим запослених ће бити обучаван у Кини. 6 месеци ће трајати обука запослених за машинску обраду, а 3 месеца запослених за ливницу. Већ смо испунили производни капацитет са поруџбинама познатих и првокласних произвођача за прву фазу, тако да већ можемо да размишљамо о фази два - рекао је Алар, уз захвалност властима у Србији на блиској подршци и сарадњи.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да је изградња фабрике економска ренесанса тог града и додао да неће бити страначког запошљавања.
- Потписани су сви потребни уговори, регулисано земљиште и средином марта креће изградња фабрике. Данас је расписан конкурс за радна места за који се аплицира електронски. На евиденцији Националне службе за запошљавање у струкама које се сада траже, а то су машинска и електро струка постоје незапослени кадрови. Са трећим степеном образовања обе струке на евиденцији НСЗ-а је око 200 људи, а њих око 700 има четврти степен стручне спреме. 70 људи на евиденцији је са вишом машинском или електро школом, и има по 6 електро и машинских инжењера. Људи који раде и на другом местима, а који желе да раде на себи и да се усавршавају, такође могу да аплицирају на отворене позиције. Постаменти који су данас постављени на Градском тргу показују како ће изгледати простор Индустријске зоне Барич. Залажемо се да макете постану места у које ће се запослити људи. Сви треба да будемо поносни на овај пројекат, јер је он успех свих Обреновчана и целе Србије. Надам се да ћемо се видети 19. марта на почетку извођења радова на изградњи фабрике - рекао је Чучковић.
Директор Канцеларије за друштвено-одговорно пословања ЕПС-а Милорад Грчић истакао је да је данас велики дан за Обреновац, јер у њему почиње да се гради озбиљан привредни објекат.
- Многи су сумњали да ће се овај пројекат реализовати, али чињеница је да половином марта креће изградња фабрике и да у 2017. години креће производња. Млади људи треба да се интересују за развој овог пројекта, јер једино на овај начин можемо обезбедити за њих будућност - додао је Грчић.