Вести

Почело чишћење корита реке Колубаре у Обреновцу

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас почетак радова на чишћењу реке Колубаре у Обреновцу, који се обављају први пут после више од 50 година, а циљ је да се повећа проточност реке и смањи ризик од поплава. Радови ће бити завршени до краја године, када се очекује да ће бити извађено око 80.000 кубика муља, стабала и свега онога што је онемогућавало воду да несметано тече.

- Ово су радови које грађани не виде, али су најзначајнији након ојачавања и обнове бедема на територији Обреновца. Такође, за годину и по дана много је урађено на обнови Обреновца након мајских поплава. Очекује нас отварање обреновачке гимназије и Центра за социјални рад, након чега ћемо моћи да кажемо да је Обреновац после свих недаћа потпуно обновљен - истакао је Мали, захваливши Канцеларији за обнову поплављених подручја на доброј сарадњи.

Марко Благојевић, шеф Канцеларије за обнову поплављених подручја, истакао је да се радови у вредности од 500.000 евра финансирају средствима Фонда солидарности Европске уније. Он је додао да су слични радови обављени широм Србије, нагласивши да су очишћена корита Тамнаве и Бјелице, која је седам пута плавила Лучане само у току 2014. године, а након чишћења се више никада није десила таква ситуација. Он је најавио изградњу акумулационих језера која ће помоћи да се поплавни талас „скупља” и који би током суша био употребљен за наводњавање. Благојевић је нагласио да је Србија данас знатно безбеднија него 2014. године.

Мирослав Чуковић, председник Градске општине Обреновац, је захвалио Канцеларији за обнову и Скупштини града што су издвојили огромна средства за безбедност Обреновца и истакао да се тренутно чисте корита Тамнаве и Трстенице.

- Прошле недеље смо обилазили овакве радове на коритима река Тамнаве и Трстенице, и тај посао је неопходно урадити, јер су то реке које су притоке Колубаре. Задатак за будућност је да 72 километра канала који протичу кроз Обреновац на пролеће уз помоћ аустријске државне агенције прочистимо - истакао је Чучковић.

Догађају су присуствовали заменик председника општине Мирко Вранешевић и Владимир Баталовић, технички директор ЈВП „Београдводе”, које је извођач радова.

Владимир Баталовић је том приликом изјавио:

- ЈВП „Београдводе'' са својим кооперантима изводи радове на територији Обреновца. Поред ових радова тренутно вршимо и чишћење и отварање процесног профила и на реци Тамнави и Трстеници, које би за циљ имале исто смањење бојазни од поплава у наредном периоду. Поред тога могу да најавим да је кроз ИПА фондове за наредну годину предвиђено довољно средстава да се систем каналске мреже на територији општине Обреновац доведе у пројектовано стање, као и санација свих црпних станица које су током поплава прошле године биле уништене - најавио је Баталовић.