Вести

Почела изградња монтажних кућа за смештај угрожених породица погођених у полавама

Премијер Александар Вучић данас у Обреновцу поставио камен темељац за првих десет монтажних објеката који су намењени за најугроженије становнике Обреновца.
У Обреновцу је данас потписан уговор о изградњи првих 10 кућа, који су потписали представници Блиц фондације, града Београда и Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја и надлежних институција, а премијер Александар Вучић је најавио да ће у наредних 15 дана у свим местима почети изградњи кућа које су погођене поплавама.
 
Уговор су потписали председница Управног одбора "Блиц фондације" Тијана Бајовић, градоначелник Београда Синиша Мали, и директор владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић.
"Сваки човек који је остао без куће, добиће кућу" поручио је премијер Вучић.
 
Вучић је захвалио Блиц фондацији и ТВ Прва који су спровели ову, али и друге акције помоћи, као и свима који су желели да покажу и помогну напаћеном народу настрадалом у катастрофалним поплавама.
 
Како је рекао, држава ће финансирати изградњу свих срушених кућа, конкретно у Обреновцу 14 кућа, а вероватно још 50 финансираће пријатељи из Уједињених Арапаских Емирата. Како је навео, за 10 дана бихе завршене све процедуре па ће грађани поцети да добијају новац за оштехене куће.
 
Вучић је рекао да се са неким стварима, као што је градња куха или подела помоћи сачекало и да је то било мало одложено зато што су све процедуре морале да буду испуњене. Он је навео да су те процедуре биле неопходне како би се избегло оно што се дешавало у Краљеву и Ваљеву где је, како је казао,украдено више него што је донирано.
 
Како је навео, тражиће се донатори који би могли да обезбеде, технику, телевизоре и друге апарате...
"Није лако вратити се у пређашње стање, али сам уверен да ће Обреновчани али и сви други бити задовољни ангажманом дрзаве али и враћањем живота у своје градове", рекао је Вучић.
 
Како је прецизирао, сакупљено је 29 милиона евра помоћи у ускоро ће бити одржана и донаторска конференција.
 
Вучић је рекао да се ради о 600 до 800 уништених кућа, тако да ће се изградити и тај број потпуно нових стамбених јединица, рекао је премијер Вучић и додао да ће се тај посао завршити до октобра како би грађани зиму дочекали са кровом над главом.
 
Тијана Бајовић из Блиц фондације је поручила да је Блиц покренуо акцију како би се обновили домови, деца била срецнија и имала срећније детињство.
 
Она је навела да је Блиц сваки динар од продатог издања одвајао за збрињавање деце и да је заједно са ТВ Прва сакупљен 21 милион динара помоћи а да је укупно у свим донацијама скупио 650.000 евра којим је збринуто више 300 деце широм Србије.
 
Она се захвалила премијеру и влади на сарадњи и навела да је ово пример и позив свима да останемо заједно и помогнемо да се збрину сви настрадали у полавама.
 
Данас је почела изградња првих 10 монтажних кућа за смештај лица погођених у полавама, а завршетак радова предвиђен је за 28 август.
Milorad Grcic