Вести

Почела изградња Авантура парка у Забрану

На радост многобројних Обреновчана који слободно време воле да проводе у природи, почели су радови на изградњи новог Авантура парка на обреновачком излетишту Забран. Изградња Авантура парка финансирана је из буџета Секретаријата за заштиту животне средине, а вредност инвестиције је 5.200.000 динара са ПДВ-ом. Радове су обишли председник Градске општине Обреновац, Мирослав Чучковић, директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине, Светозар Андрић и члан Већа Градске општине Обреновац, Милош Станојевић.

Андрић је овом приликом указао на многобројне инвестиције које су у протеклом периоду биле усмерене на изглед и функционалност излетишта Забран.

– У жељи да доведемо што је могуће већи бррој људи у излетиште Забран, ми смо урадили дечију стену за пењање, обновили лежаљке, а планирано је на почетку сезоне да поставимо још нових 4 комплета лежаљки. Увели смо бесплатну wi-fi зону, имамо бициклистичко-пешачку стазу која је прелазом преко канала повезна са долмом, што одговара онима који желе да се баве спортским активностима у Забрану – рекао је Андрић.

Он је истакао да је Секретаријат за заштиту животне средине подржао пројекат за изградњу Авантура парка, што је према његовим речима резултат дугогодишње сарадње.

Андрић је истакао да ће Авантура парк у Забрану бити по неким карактеристикама аутентичан у односу на друге паркове исте намене.

– Планирано је да нови Авантура парк садржи 9 препрека за одрасле и 5 препрека за млађе посетиоце. У централном делу налазиће се објекат који ће бити интегрисан у већ постојећу шумску инфраструктуру, што није случај са осталим авантура парковима у Србији, будући да исти углавном имају полигоне на отвореном – рекао је Андрић.

Он је закључио да ће Авантура парк у потпуности бити изграђен према условима које поставља Завод за заштиту животне средине, дакле приоритет је да се не ремети шумски екосистем и да се изградња у потпуности одвија у складу са већ постојећим условима, што даље значи да ће овај парк бити интегрисан у постојећи шумски простор.

Милош Станојевић, члан Већа општине Обреновац указао је на значај који ће имати Авантура парк за многобројне Обреновчане, с обзиром да је исти намењен свим узрасним категоријама.

– Предвиђено је да један део парка буде простор на коме ће време моћи да проводе малишани узраста од 3-7 година, док ће део који је намењен старијим посетиоцима бити теже савладив и нешто озбиљнији – рекао је Станојевић и додао да ће посетиоци моћи бесплатно да користе овај парк.

– Одвојили смо средства која ћемо уложити у здравље наших младих суграђана, како би на што бољи и квалитетнији начин проводили своје слободно време – закључио је Станојевић.

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац истакао је да Обреновчани могу очекивати да Авантура парк у Забрану изгледа као и сви познатији Авантура паркови на Фрушкој Гори, Ади Циганлији и Златибору.

– Природни материјали црног бора, као основне грађе која ће бити део носећих стубова биће у потпуности у амбијенталној целини нашег излетишта – рекао је Чучковић.