Вести

Отварање новог копа "Радљево"

На отварању сајма енергетике, на Београдском сајму, одговарајући на питања новинара, Милорад Грчић, директор  Рударског басена "Колубара" најавио је да ће крајем ове или почетком следеће године почети послови на отварању новог површинског копа „Радљево”.
 
Он је прецизирао да ће почетком 2014. године бити завршен главни пројекат за површински коп "Радљево", а после тога ће почети експропријација земљишта у зони копа "Радљево", чиме ће бити испуњени сви предуслови за почетак производње откривке.
 
У тај пројекат ће следеће године бити уложено око милијарду динара, навео је Грчић и додао да је пре отварање новог копа потребно изместити неколико инфраструктурних објеката са тог подручја.
 
Идеја о отварању новог копа "Радљево" је стара више од 30 година и очигледно је да до сада није постојала политичка, или нека друга воља да се тај пројекат покрене", оцено је директор Грчић.
 
Грчић је истакао значај новог пројекта за повећање производње угља са колубарских копова, који максимално износе 30 милиона тона годишње, и поручио да је "Колубара" спремна за предстојећу зиму, да су сви ремонти производне опреме завршени, а депоније термоелектрана пуне колубарског угља.
 
Наводећи да се производња угља у највећем произвођачу угља у Србији  одвија 24 часа током читаве године, он је оценио да је "Колубара" стуб енергетске стабилности Србије, јер се из колубарског лигнита произведе 54 одсто струје у земљи, као и 70 одсто укупних количина угља.