Вести

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације

У Градској општини Обреновац одржана је седница Штаба за ванредне ситуације. На седници је било речи о тренутној ситуацији у Фабрици воде у Баричу.
Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је тим поводом изјавио:
- Производња воде у Фабрици воде у Баричу заустављена је јуче, јер смо имали сазнања да је повећана концентрација амонијака у реци Колубари. Производња је заустављена искључиво због тога што се фабрика налази низводно од места где је примећено загађење и како бисмо заштитили то постројење од трајног загађења. Чим се створе услови ми ћемо ту фабрику пустити у погон. Битно је да грађани Обреновца имају стрпљења, да рационално троше воду, како бисмо из ове ситауције изашли без трајног оштећења водоводног система у Обреновцу.
Чучковић је нагласио две ствари:
- Дошло је до загађења реке Колубаре, узрочник се још не зна. Надлежне службе испитују зашто се то десило. Концентрација амонијака у реци Колубари је пет пута већа него што је дозвољено. Јуче, у недељу, је била седам пута већа. Ми смо још јуче обавестили све надлежне службе републичког водопривредног предузећа, републичку санитарну и еколошку инспекцију, они су узели узорке и врше увиђај зашто је дошло до загађења реке Колубаре. Друга важна ствар је да се комплетан Обреновац снабдева из Фабрике воде на Забрежју која се снабдева водом из дренажних бунара који се налазе уз реку Саву и вода у нашим домаћинствима је потпуно исправна за пиће на целој територији наше општине. Важно је да само дали налог да „Београдводе" изврше извиђање терена како би се утврдило да ли постоји механичко изливање фекалија или неког другог материјала који је могао да загади Колубару од места ушћа Колубаре у Саву до самог изласка из Обреновца. Анализирају се притоке реке Колубаре како би се утврдило зашто и на који начин је дошло до загађења реке и на који начин ће се елиминисати загађење из реке - рекао је Чучковић.
Градски завод за јавно здравље, који има уговор са ЈКП „Водовод и канализација", урадио је узорковање површинских вода на реци Колубари на четири локације. Узорковање је урађено и од стране Агенције за заштиту животне средине, а резултати се очекују поподне или у уторак пре подне. ЈП за заштиту и унапређење животне средине на територији општине Обреновац додатно ће извршити анализе уколико буде потребе за додатним узорковањем.