Вести

Одржана конференција за штампу поводом исплате новчане надокнаде бившим радницима „Прве Искре"

Данас је у згради Градске општине Обреновац одржана конференција за медије поводом исплате новчане надокнаде на име мање исплаћених зарада бившим радницима „Прве Искре" из Барича. Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је задовољан резултатом великог посла који је претходио исплати заосталих зарада.

- Веома сам поносан данас, пре свега као дете ижењера „Прве Искре", а онда и као први човек општине. Желим да подсетим да битка за рехабилитацију простора „Прве Искре" у Баричу, самог постројења и радника траје већ неколико година. Кренули смо са чишћењем терена, а након тога и са уклањањем најопаснијег отпада. После тога смо добили новог инвеститора, а последњи корак у целом том процесу јесте и исплата заосталих зарада бишим радницима „Прве Искре". Морам да се захвалим Влади Републике Србије која је у свим овим корацима имала разумевања за нашу општину. Што је омогућено да се изврши исплата радницима, што је Министарство привреде дозволило да се направи заштићени рачун и дало сагласност да се вишак опреме који се налази на простору фабрике прода на јавном тендеру и исплате заостале зараде бившим радницима. Уз то желим да се захвалим свом колеги који неколико година ради заједно са мном, Драгославу Мршевићу, који је ову идеју чувао од заборава и трудио се да заостале зараде не буду изгубљене. Наш простор је памтио „Прву Искру" до деведесетих година као место на ком су се догађале велике привредне активноста и она је била локомотива развоја Обреновца. Након тога та активност на просторима бивше Југославије је опадала, а кулминација лоших ствари је била 1999. година када је фабрика суштински уништена у бомбардовању. Као последицу тих активност имали смо људе који су остали без посла, обесправљене раднике, људе који су били тужни јер су гледали пропадање своје фабрике и свога града. Данас имамо ситуацију да ће тај простор доживети нову будућност у којој ће нека нова деца из Обреновца имати шансу да раде. Ја сам убеђен да ће у наредним деценијама на месту „Прве Искре" у Баричу, с обзиром на квалитет инвеститора и фабрике за аутомобилске делове која се тамо прави, настати место где ће генерације стварати нову вредност за Обреновчане, а бивши радници који су у радној снази имати шансу да се запосле. Они који су у пензији имаће прилику да гледају напредак наше општине. На енглеском језику за овакву ситуацију се каже win win ситуација. Ово је победничка комбинација у којој смо определили стари простор, први пут у историји исплатили заостале зараде радницима и на истом простору добили нову фабрику, док грађани Обреновца неће у својој најближој околини имати 1000 тона најопаснијег отпада. Влада Србије је за процес чишћења и уклањања старих објеката определила 270 милиона динара и 21 милион евра за подстицај за изградњу ове фабрике - казао је Чучковић.

Продајом дела опреме „ЛАБ" и „ТДИ" погона инаксирано је на посебан рачун 106 милиона динара који ће бити пропорционално подељени бившим радницима „Прве Искре". Исплата заосталих зарада обавиће се преко експозитура поште у Обреновцу или Србији. Као доказ радници ће подносити личну карту, а родбини преминулих радника поштари ће доносити новац на кућне адресе.