Вести

Обреновац добио обновљено Одељење за хемодијализу

Градоначелник Београда Синиша Мали, министар здравља Златибор Лончар и амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад отворили су данас обновљено Одељење за хемодијализу у обреновачком дому здравља чију реконструкцију је финансирала Влада Норвешке. Градоначелник је том приликом истакао да се данас завршава обнова последње здравствене установе у Обреновцу.

- Обновом Одељења за хемодијализу заокружили смо процес обнове у области здравства у овој општини, али то није крај наших напора. Уместо да као до сада они којима је потребна хемодијализа терапију примају у Лазаревцу и другим деловима Београда, од сутра ће то моћи да учине у Обреновцу, а ми ћемо наставити са проширењем обреновачког дома здравља у који ће Град Београд следеће године инвестирати седам и по милиона динара. Изградиће се ново крило и проширити капацитети у домену опште праксе и хитне помоћи, чиме ће Дом здравља бити потпуно опремљен да би могао да опслужи све грађане - рекао је Мали.

Он је поручио да Обреновац данас изгледа много лепше него пре поплава, а све то захваљујући заједничким напорима града, Владе Републике Србије, општине, грађана и донатора. Посебно је захвалио амбасадору Норвешке и народу ове земље на донацијама за обнову поплавом оштећених објеката. Златибор Лончар је истакао да се на данашњи дан Обреновац вратио у време пре поплава.

- Све оно што је функционисало пре поплава, поново ради, с тим што је сада додатно унапређено. Одељење за хемодијализу могло је да прими 49 пацијената, а данас може 60 -истакао је Лончар.

Амбасадор Арне Санес Бјорнстад је поручио да је импресиониран оним што је данас видео и изразио задовољство што је Норвешка могла да помогне у санирању штете од поплава.

 

 

Заменик председника општине Обреновац Мирко Вранешевић подсетио је да обнова Обреновца улази у завршну фазу и да је Дом здравља сада потпуно обновљен и да изгледа боље него што је изгледао пре поплава.

- Свесни смо да ће убудуће бити све мање безусловне помоћи донатора и страних амбасада. У том смислу смо искористили присуство амбасадора Краљевине Норвешке и његових сарадника, па смо разговарали о томе како бисмо могли да наставимо сарадњу у будућности. Договорили смо састанак на ком ћемо разговарати о конкурсима којима ће Амбасада Краљевине Норвешке у наредној години подржавати пројекте локалних самоуправа. Ми ћемо кренути у припрему пројеката како би спремно дочекали старт апликација за те пројекте - додао је Вранешевић.

Догађају су присуствовали и директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић, помоћница градоначелника Ирена Вујовић и заменик секретара за здравство Александар Стефоски.