Вести

Обилазак радова на обнављању кућа које су страдале у поплави

Представници Градске општине Обреновац наставили су са обиласком радова на реконструкцији индивидуалних објеката које финансира Европска Унија, а који су оштећени током мајских поплава 2014. године.

Заменик председника Градске општине Обреновац Мирко Вранешевић са сарадницима данас је обишао три објекта. Том приликом рекао је да радове изводи организација ИОМ.

- Ми смо у јануару расписали јавни позив за грађане који су имали било какву потребу за унутрашњим радовима на својим објектима који су оштећени за време поплава. Да ли је то ламинат, столарија, молерски или грађевински радови и након тога су наше комисије изашле на терен, а ми смо се трудили да испунимо услове које нам је прописала Европска Унија. Јако компликована процедура и јако захтевни услови. Негде преко 2200 домаћинства је на крају те тријаже испуњавало услове да добије овакву врсту помоћи. На крају дуже него што смо очекивали, али не нашом кривицом, чекали средства из Брисела и она су стигла у августу. Организације које су делегиране да заврше овај посао су се дале на посао. И они врло ефикасно и брзо са својим стручним тимовима обилазе терен. До сада су 663 домаћинства завршена. Након тога крећу тендери за извођаче радова и очекујемо да у наредних месец до два кренемо са ширим и обимнијим радовима у целом Обреновцу. Као што видите, сваки дан смо на терену и нико од општинских функционера нема право да у оваквој ситуацији седи у канцеларији. Нећемо стати докле год и последња кућа и последњи јавни објекат не буде завршен и враћен у пређашње стање - закључио је Вранешевић.

Маријана Ристић чију кућу обнавља организација ИОМ рекла је да њеној породици оваква помоћ много значи.

- После поплаве нам је било тешко да се опоравимо и да пређемо код нас у кућу. Нисмо имали средстава да све завршимо и приведемо кућу тако да може да се живи у њој. Једино супруг ради, а имамо троје деце и јако је тешко. Захваљујући овој помоћи ми ћемо кућу завршити и живети као пре поплаве. Захваљујем се нашој општини и свима који су нам помогли, јер нама ова помоћ немерљиво значи - казала је Ристић.