Вести

Обележено пола века ТЕНТ А

Термоелектрана „Никола Тесла А“ у Обреновцу дочекала је 50 година од почетка рада као очуван и модернизован објекат који има своју будућност - рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС на обележавању пола века од повезивања на систем првог блока ТЕНТ А.

Грчић је истакао да су такви резултати постигнути захваљујући радницима који су успели да одрже ТЕНТ А и у време ратова, санкција и хиперинфлације.

- Ускоро ћемо почети и ревитализације блокова А1 и А2, градимо систем за одсумпоравање за четири највећа блока, са кинеским партнерима „Пауер Чајна“ смо потписали Прелиминарни споразум о завршетку изградње Термоелектране „Колубара Б“ у Каленићу, а у РБ „Колубара“ имамо нове копове. Урадили смо много и пројекти који су у току су најбољи доказ да политика државе и председника Србије Александра Вучића подразумева да се модернизује, очува и сачува ЕПС у државном власништву – истакао је Грчић. - ТЕ „Колубара Б“, која је заменски капацитет, градиће се у складу са еколошким стандардима ЕУ, а са завршетком пројекта одсумпоравања димних гасова ТЕНТ А биће по свим еколошким стандардима.

Грчић је рекао да је ЕПС у последњих неколико година уложио 60 милијарди динара само у дистрибутивну мрежу, захваљујући којој је у Србији отворено 200 нових фабрика са хиљадама нових радним места, а новоизграђени аутопутеви имају најмодернију технологију.

Председник синдиката радника ЕПС Милан Ђорђевић рекао је да су ТЕНТ и РБ „Колубара“ снага ЕПС и да су опстали захваљујући вредним и преданим радницима. Он је нагласио да ако се настави са добрим одржавањем и радом, ТЕНТ А може да доживи још 50 година, а држава, пословодство и радници су заједно на задатку да очувају ЕПС од притисака ЕУ.

Пензионер Тома Павловић, некадашњи радник ЕПС-а који је 7. марта неколико сати после поноћи радио на пуштању у рад ТЕНТ А, подсетио је да су радници месецима били у електрани и њихове породице никад нису знале када ће доћи кући, али када је блок пуштен свима је лакнуло.

Обележавању 50 година од почетка рада ТЕНТ А присуствовали су представници локалних самоуправа, пословних партнера, чланови Надзорног одбора ЈП ЕПС, синдиката и пословодства.