Вести

Обележено ослобађање Обреновца у Првом светском рату

Ово је датум у историји Обреновца којим се обележава ослобођење наше општине у великом рату. Сведоци ослобођења су говорили да тог 31.октобра 1918.године, у тренутку када је требало славити, на територији наше општине је владао мук и тишина што најбоље описује трагедију једног народа који је већину свог становништва положио као жртву за слободу.
 Слобода је највећа вредност коју су нам оставили наши преци и она је предуслов да опстанемо као независно друштво. Ово је моменат који буди снажне успомене које нас подсећају на одговорност, а херојска прошлост нам даје право да будемо на страни истине и правде. Када се навршава 96 година од како се наша војска изборила за слободу наше отаџбине ми не заборављамо муку и патњу наших предака, односно једне генерације која је отишла у легенду. Њихова храброст тражи и захтева да стално учимо на поукама и порукама. Данас Србија одговорно води своју политику и у различитим ставовима великих сила упркос огромним изазовима успева да одржи неутралан став.
Окупили смо се данас на овом месту да покажемо нашим прецима да нисмо заборавили да су били бољи од нас и да замолимо судбину да ншси младји буду много бољи него сто смо ми. Ми морамо да опстанемо, ми морамо да пројектујемо своју будућност, тек онда ће историја схватити да смо решили да се сачувамо и једном заувек дићи руке од нас.
У име Градске општине Обреновац присутнима се обратио заменик председника општине Мирко Вранешевић. Он је том приликом рекао да тог 31. октобра 1918. године није било славља.
- Сведоци ослобађања тог 31. октобра 1918. године су говорили да је у нашој општини владао мук и тишина што најбоље описује трагедију једног народа који је већину свог становништва положио као жртву за слободу. Слобода је највећа вредност коју су нам оставили наши преци, јер она је предуслов да опстанемо као независно друштво. Ово је моменат који буди снажне успомене које нас подсећају на одговорност, а херојска прошлост нам даје право да будемо на страни истине и правде. Храброст тих људи који су донели слободу пре 96 година нас обавезује да учимо на њиховим порукама - казао је Вранешевић.