Вести

Обележен Дан ослобођења Обреновца

Данас је свечаним полагањем венаца на споменик палим борцима за време Другог светског рата обележена годишњица ослобођења Обреновца. На данашњи дан, 14. октобра 1944. године уз помоћ Црвене армијe и снага Народно ослободилачке војске ослобођен је Обреновац од немачких трупа после четири године окупације. Венце су на Спомен костурницу положили представници општине, политичких партија и удружење потомака ратника.

Члан Већа општине Обреновац Зоран Ћорломановић нагласио је, да је октобар за Обреновац месец слободе, симбол храбрости српског народа.

– Данас се подсећамо дана када је стицана слобода, са поносом се сећамо храбрих ослободиоца, честитих Посаваца, који су након четворогодишње борбе са суровим фашизмом, победили и дочекали слободу у свом Обреновцу. Срби рођени поред Саве, Тамнаве, Пештана и Колубаре, нису се бојали рада, стварања, никада нису одступали када је требало бранити Србију од оних који желе зло и уништење бољих, вреднијих и хуманијих – навео је Ћорломановић.

Он је овом приликом указао на борбени дух српског народа, који како каже никада није тежио за освајањем туђих територија, али је показивао спремност да срчано одбрани своје просторе.

– Ни у овим тешким временима, када Србија крупним корацима корача напред, када храброст на бојном пољу бива замењена радом, успесима у грађевинарству, култури, школству, уметности, постигнућима у здравству, науци, образовању, зли људи не мирују и не бирајући средства желе да нас зауставе на путу ка бољем сутра – рекао је Ћорломановић и даље закључио да су нас хероји којих се данас сећамо, научили да не поклекнемо и издржимо и да се тако одупремо свим лошим утицајима.

– Одговор су километри путева, изграђене нове болнице, обданишта, школе, савремени метод образовања, уређени музеји и позоришта, излетишта и насеља. Наше оружје су кранови, нове фабрике, постројења, машине, километри водоводне и канализационе мреже, борба за здраву животну средину, али и спремност да свим средствима бранимо сваку стопу земље у којој је данас боље живети, него шо је било јуче и у којој ће младост која долази живети богатије, савременије и хуманије – објаснио је Ћорломановић.

Он је посебно истакао да је важно на данашњи дан, дати завет свима који су се борили за ослобођење општине Обреновац, да ћемо чувати, градити и самим тим развијати Србију, али и остати да у њој живимо као домаћини.