Вести

Ново лице српског гиганта

Лазаревац, 16.10.2013. – На управо одржаној конференцији за медије у Рударском басену „Колубара“, директор Милорад Грчић је истакао да поређењем производних резултата у првих девет месeци 2012. и истом периоду ове године, РБ „Колубара“ је остварила производњу која је за 6,2 одсто већа у 2013, а да је при томе, та производња коштала 4.336.158.000 динара мање него у истом периоду прошле године.
 
Нагласивши да година није довољно дуг период да се скоро разорен систем подигне на ноге, рекао је да су мере рационализације које се спроводе, корак по корак, завођење реда у свим областима пословања и свим секторима „Колубаре“ и да су већ видљиви позитивни помаци и резултати.
 
Примарни задатак „Колубарe“, као највећег произвођача угља у Србији, је да испуњава производне обавезе и тиме обезбеђује стабилност електроенергетског система државе. Од почетка године до сада, на коповима „Колубарe“ произведено је 23,6 милиона тона угља и 53,7 милиона кубика откривке. Ове количине представљају пребачаје планова за овај временски период. До краја 2013. године очекује се прекопланска производња за текућу годину.
 
У првих шест месеци ове године „Колубара“ је пословала позитивно са добитком од близу 1,5 милијарди динара, а у истом периоду прошле године финансијски биланс је био 2,8 милијарде динара у минусу.
 
Прегледом трошкова горива за службена возила изводи се закључак да се просечно на месечном нивоу у 2013. години издвајало око милион динара мање него током 2012. године. У октобру 2012. године, 362 службена возила су била предвиђена за коришћење 24 сата. У октобру 2013. године, тај број је 95, а у овој области планирана су и даља смањења.
 
Интензивно се радило на унапређењу заштите животне средине кроз наставак започетих и почетак великог броја нових пројеката, а овде посебно морамо истаћи реализацију „зеленог кредита“ EBRD и kfw банке. Овај пројекат, вредности 181 милион евра од изузетног је значаја, како за РБ „Колубара“ и ЕПС, тако и за овај регион. Циљ пројекта је да омогући примену савремене механизације и технологија за површинску експолатацију, стандардизовање квалитета угља применом система за хомогенизацију, чиме ће се између осталог допринети и смањењу загађивања животне средине.
 
Пред „Колубаром“ су велики изазови и неопходна су велика улагања. У плану су отварања нових копова, „Радљева“ и Поља „Г“ за која је неопходно припремити планску и пројектну документацију и уклонити бројне инфраструктурне објекте.