Вести

Недеља оралног здравља обележена у ОШ „Посавски партизани"

У Основној школи „Посавски партизани" поделом диплома и књига ученицима који су победили на ликовном и литерарном конкурсу обележена је Недеља оралног здравља, а на програму су присуствовали чланови Већа градске општине Обреновац Обрад Исаиловић и Олга Миросављевић.
Докторка Слађана Филић Стефановић, специјалиста дечије стоматологије и школски стоматолог у ОШ „Посавски партизани", рекла је да је орално здравље ученика у све четири градске школе одлично.

- Заједно са колегиницом Станицом Белановић, и уз подршку сарадника Јулијане Тишме и Снежане Берић, радили смо истраживање од септембра прошле до априла ове године. Обухатили смо прегледом скоро пет стотина деце. У питању је група дванаестогодишњака, ученика петог разреда у све четири градске школе. Након обраде података резултати су одлични. Најважнији податак је каријес индекс који је у нашој средини 1.69. Та бројка сама по себи не значи ништа, али поређења ради каријес код наше деце је у рангу најразвијенијих земања Европе. У Норвешкој овај број износи 1.7, док у неким источно европским земљама деца у истом узрасту имају четири оболела зуба у просеку. У Дому здравља Обреновац водимо рачуна, посебно у превентиви код школске деце. Овакви резултати нису дошли одједном. Пре само петнаестак година имали смо ситуацију да је просечни индекс каријеса био 5.02, пре десетак година 2.5, а сада 1.69. То су велики помаци и приближавамо се оној бројци коју нам је препоручила Светска здравствена организација, а то је да се до 2020. године број оболелих зуба смањи на 1.5 по детету - рекла је докторка Слађана Филић Стефановић.