Вести

Наставља се обнова поплављених кућа

Представници Градске општине Обреновац и организације АСБ обишли су породице чије се куће реконструишу средствима Европске Уније.
Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је будућност породица које нису могле саме да реновирају своје домове била у рукама Европске Уније.
- Заиста им се захваљујем што су имали разумевања за све наше потребе и што су услишили молбу општине да овим људима помогну. Желим да се захвалим и свим Обреновчанима који су својим средствима поправили своје куће, јер су пружили прилику да ови људи брже добију свој дом. Ми смо имали 11 500 поплављених објеката, од којих су 10.500 Обреновчани сами поправили средствима добијеним од државне помоћи. Свесни смо да су се многи од тих људи задужили, да су многи подигли кредите и да су своју енергију уложили у обнову града. Наш Обреновац данас изгледа овако лепо због заједничке активности свих становника. Ту пре свега мислим на оне најхрабрије који су своје куће поправили и пружили могућност социјално угроженим комшијама да добију кров над главом. Посвећеност представника три организације, Данског савета за избеглице, АСБ-а и ХЕЛП-а је довела до тога да су по строгим критеријумима одабране породице. Реконструкција поплављених кућа ће трајати током целе године - рекао је Чучковић.

Тијана Лабан, координатор АСБ организације, рекла је да се укупно ради око хиљаду домаћинстава.

- Кроз програм помоћи ЕУ за обнову кућа, помоћ малим и микро предузећима и обнову зграде за социјално становање опредељено је преко 4.5 милиона евра. У Обреновцу ће до краја програма бити обновљено 837 кућа. Поред тога, ми ћемо помоћи 358 малих и микро предузећа. Ради се о економским грантовима, не само у виду опреме или грађевинског материјала, већ и у виду тренинга и обуке за унапређење бизниса. У првој фази се обнавља 354 објекта, у марту оргнанизација ХЕЛП почиње да обнавља остатак. Поред тога, ЕУ је кроз различите фондове и различите пројекте обезбедила скоро 10 милиона евра помоћи. То није само обнова кућа или помоћ предузећима, него и обнова вртића, школа, изградња нове школе у Пољанама и још доста тога. Ово не би било могуће да донатори немају изванредну сарадњу са општином и државом Србијом - казала је Лабан.

Томислав Петровић, чија се породична кућа реновира средствиам ЕУ, захвалио се донаторима јер ће његова многобројна породица коначно добити кров над главом.

- Ова кућа је стара скоро сто година. Што се тиче штете сва је страдало, као и помоћни објекти. У овом домаћинству живи двадесет и један члан, а очекујемо и принову. У једној просторији коју смо среидли живи нас седам, а остали су код пријатеља или живе приватно. Захваљујем се донаторима и нашој општини који су пружили помоћ, јер ми сами никада не би ово завршили. Планирано је да нам замене столарију, среде зидове и подове како би кућа била функционална - казао је Петровић.