Вести

Најављена улагања од 100 милиона евра у „Колубару” 02.02.2014.

Рударе Поља „Д”, највећег угљенокопа Рударског басена „Колубара”, обишли су данас Зорана Михајловић и Дејан Трифуновић, министарка енергетике и помоћник за електроенергетику. Домаћини посете, Милорад Грчић, директор РБ „Колубара” и Милан Ђорђевић, председник синдиката радника „Електропривреде Србије” упознали су представнике ресорног министарства са тренутном ситуацијом у производњи угља, која се, упркос лошим временским условима, одвија планираном динамиком.
 
Министарка енергетике је истакла да је РБ „Колубара” главни фактор стабилности енергетског система Србије и да је зато инсистирала да данас дође да обиђе рударе који раде у веома тешким условима рада и да им поручи да министарство и држава знају у каквим условима они раде.
 
Овом приликом, Зорана Михајловић је најавила да су у наредних четири до пет година у „Колубари” планирана улагања од 100 милиона евра.
 
Говорећи о захтевима синдиката ЕПС-а, Михајловићева је истакла да су разговори са њима почели пре три дана, један део разговора је успешно завршен, а биће настављени у уторак и среду.
-Нема тог проблема који не може да се реши, уколико се седне за сто и договара и то је моја порука, посебно за оне, који су овде у „Колубари” ангажовани преко „Колубара-Услуга”. Ови млади људи сигурно ће бити део система ЕПС-а, јер је реч о младим људима са којима „Колубара” треба да опстане -рекла је Михајловићева.
Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС-а истакао је захвалност министарки на посети, која је, како је навео велика сатисфакција за запослене који и у најтежим временским условима оставарују планиране производне резултате.
Коментаришући статус разговора са представницима министарстава, Ђорђевић је рекао да је већ договорено око 80 одсто захтева које су имали радници ЕПС-а, и најавио наставак разговора и борбу синдиката за права радника. Такође, нагласио је да електроенергетски систем без обзира на све, неће бити угрожен.
 
-Током 2013. године на коповима је остварена прекопланска производња, овај тренд настављен је и од почетка ове године. Уз одличне производне успехе, у прошлој години смо захваљујићи реформама које спроводимо, забележили позитивно финансијско пословање – истакао је Милорад Грчић, директор РБ „Колубара”.