Вести

МИНИСТАР ВУЧЕВИЋ СА ЧЛАНОВИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У СРБИЈИ

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић састао се са члановима Делегације Европске уније у Републици Србији, коју је предводио амбасадор и шеф Делегације Емануеле Жиофре, са којима је разговарао о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.

Министар Вучевић указао је на даље интензивирање смишљених и тенденциозних провокација и инцидената којима се угрожавају безбедност и животи грађана српске националности, али и мир у региону.

Према речима министра Вучевића, одмах након разговора у Бриселу, приштинске привремене институције, на челу са Аљбином Куртијем, још једном потврђују да им се не може веровати и да настављајући своју неодговорну, незрелу и безобзирну политику задају тежак ударац свим напорима да се обнови дијалог и сачувају мир и безбедност.

Министар Вучевић позвао је институције Европске уније да активно дају допринос деескалацији ситуације и спрече самовољу Аљбина Куртија, који својом опасном политиком насиља поништава сва достигнућа досадашњег дијалога. Затражио је тренутно ослобађање ухапшених Срба и престанак даљих хапшења, повлачење лажних градоначелника и специјалних полицијских снага са севера Косова и Метохије и хитно успостављање Заједнице српских општина.

Амбасадор Жиофре исказао је дубоку забринутост ЕУ институција због безбедносне ситуације на Косову и Метохији. Он је сагласан са разочаравајућом чињеницом да је само дан након разговора дошло до изазивања нових инцидената. Замолио је надлежне у Републици Србији да учине све што је у њиховој моћи да се избегне даље погоршање ситуације и врати дијалогу. Како је истакао, Европска унија ће предузети мере да се обесхрабри политика подстицања насиља и изазивања инцидената и нагласио да заједнички циљ треба да буде трајни мир, безбедност и економски развој региона.

Извор: Танјуг