Вести

Милан Ђорђевић: Чучковићу, како си продао „Универзал“!

Мирослав Чучковић, функционер УРС-а, који је у време приватизације био или председник Управног одбора, или Скупштине, мора да објасни и обелодани јавности, колико је “Колубара Универзал” у тренутку приватизације имала пара на свом рачуну, али и за колико је продата новом немачком власнику “Континенталу”. На инсистирање Чучковића, бивши директор ТЕНТ-а Петар Кнежевић, сада већ смењени функционер, дао је сагласност да се Хотел “Обреновац”, у власништву Синдиката ТЕНТ-а, отуђи. Нажалост, и његов наследник Чедомир Поноћко, који је стигао “ниоткуд”, је тај “поклон” покушао да озваничи. Реаговали су сидникалци ТЕНТ-а и Зоран Блажић Мумаћ, као и Синдикат ЕПС-а, те Милорад Грчић, председник СНС-а Обреновац и генерални директор “Колубаре” и брутална отимачина је спречена – огорчен обелодањује Милан Ђорђевић, председник Синдиката ЕПС-а.
 
Синдикат ЕПС-а, али и сви запослени радници у систему Рударског басена „Колубара“, захтевају од Мирослава Чучковића, тада председника Управног одбора или Скупштине, да објасни и обелодани јавности, колико је „Колубара Универзал“ у тренутку приватизације имала пара на свом рачуну, али и за колико је продата новом немачком власнику „Континенталу“ – поручује Милан Ђорђевић, председник Синдиката ЕПС-а, најмногољудније асоцијације у Србији, нејвеће привредне групације у држави, у ексклузивном интервјуу за „Палеж“. У последње време на видело излазе сви негативни ефекти ове, по Рударски басен „Колубару“ погубне приватизације, али се долази и до индиција да је продаја једне од најбољих фирми у систему Басена, учињена под сумњивим, готово па криминалним, околностима. Стога ће се Синдикат ЕПС-а, заједно са Синдикатом РБ „Колубара“, залагати за повратак „Универзала“ у састав „Колубаре“, између осталог и зато што је као специфичан погон животно важан за свеукупно битисање и рад, не само „Колубаре“, већ и ТЕНТ-а, Костолца…
 
:“Универзал”, фабрика “за гуму и прављење пара”!
 
И док разговор са господином Миланом Ђорђевићем водимо на 6. спрату пословне зграде ЕПС-а у Улици Царице Милице, подно Обилићевог венца у Београду, истражни полицијски органи почињу истрагу начина и мотива продаје „Колубара Универзала“, тада новом немачком власнику „Континенталу“, коју је, како се сам у медијима које контролише и финансира, месецима и месецима хвали Мирослав Чучковић, у то време „први шраф“ у овом неприродном и сумњивом отуђењу, и данас председник Општине Обреновац, који док овај број „Палежа“ буде у штампи, вероватно, ни на тој функцији више неће остати „добровољно“?
 
-Када сам јутрос рано полазио из Лазаревца, јавише ми да се током ноћног рада на коповима потпуно поцепала транспортна гумена трака, дужине од око километар ипо, а да ми немамо у резерви ни метар ипо овог, за процес производње веома битног, елемента – огорчен је Ђорђевић. Сада морамо да расписујемо тендер, да чекамо, да будемо сведоци како, за те прљаве послове, верзиране фирме, познатије као „сметачи“, обарају тендер, да на крају траку прескупо, као да је драги камен, платимо. Да је „ Колубара Универзал“ и даље у нашем саставу, цео проблем би смо решили за тили час. О евентуалном угрожавању производње не би било ни речи. На сву ову петљанцију нас приморава и посао челницима “Колубаре” отежава, и нови Закон о јавним набавкама. Никакве бојазни и страха не би било да наша најздравија фирма из састава „Колубаре“ својевремено није тако дилетантски и криминализовано, једноставно поклоњена, новим, немачким власницима.
 
Ђорђевић са горким укусом у устима и жаљењем, прича о чињеницама да је „Колубара Универзал“, која је једина од издвојених предузећа до данас приватизована, био један од најздравијих колектива. Он је још 1996. године имао апсолутно све светске стандарде за производњу покретних трака, које су регенерисане по европским нормама, посебно истичући чињеницу да је у тој фабрици увек владала „војничка дисциплина“.
 
Тих година „Универзал“ је имао 300 запослених радника, а у овом делу Европе и Балкана постојала је само једна слична фирма – „Вулкан“ из Ниша, али је и она пропала.
 
Чучко Хотел “Обреновац” “намештао неком свом тајкуну?
 
-Данас имамо ситуацију и исту причу са „Колубаром Метал“, који, на срећу, није приватизован. Као „ћерка фирма“ „Метал“ је, захваљујући, и нама у Синдикату, али и ангажовању генералног директора РБ „Колубара“, господина Милорада Грчића, враћен у састав Басена. „Универзал“ је, медјутим, била још модернија и „утегнутија“ фабрика. Одмах након погубне приватизације, „погуране“ од тамо неког Чучковића, који до тада није имао ни једну годину честитог радног стажа, нити је икада радио у привреди, а био је обични страначки експонент, трошкови, рецимо, ревитализације једног повратног бубња, који су коштали 20.000 динара, одједном су троструко, па и више, поскупели. Управо због тога се Синдикат залагао да “гумара”, тако смо, иначе, “Универзал” звали, уопште не сме да се приватизује. Питали смо се: зар и ми из Синдиката нисмо способни да, примера ради, отворимо линију израде гумене обуће, па да њоме снабдевамо и “обувамо” најмање 60.000 радника из производње? Јер, доказано је, понављам, “Универзал” је била фабрика за “гуму и прављење пара”!
 
Сасвим “случајно”, још један покушај, овог пута, и на срећу неуспешан, поново је везан за име “фамозног” Мирослава Чучковића, (само)званог Чучко, сада, гле чуда, узнапредованог, и пристиглог до “неслућених висина”, до фотеље председника Општине Обреновац. Овај Динкићев “партијац” и Дјиласов “мали од палубе”, обојице из увелико “пропале приче” и “политичке прошлости”, смењених и деградираних функционера, покушао је у Обреновцу да из система ТЕНТ-а брутално “украде” (“Палеж” у то не верује) и “изузме” Хотел “Обреновац”.
 
-Док се Синдикат ЕПС-а, па тако и синдикати ТЕНТ-а и “Колубаре”, силно боре, ломатају по судовима и медјународним арбитражама, а како би повратили властиту имовину, како сидникална одмаралишта, тако и остале вредне објекте и хотеле, у Хрватској, Словенији и Црној Гори, дешава се, нажалост, да нам један локални маргиналац, Чучковић, “из петних жила” покушава да једноставно отудји Хотел “Обреновац”, власништво Синдиката ТЕНТ-а – огорчен казује Милан Ђорђевић. А све то је градјено нашим властитим парама, измедју осталог и пуних 12 година одрцањем наших радника од регреса за годишње одморе. На инсистирање Чучковића, бивши директор ТЕНТ-а Петар Кнежевић, сада већ смењени функционер, дао је сагласност да се Хотел отудји. Нажалост, и његов наследник, Чедомир Поноћко, који је стигао “ниоткуд”, је тај “поклон” покушао да озваничи.
 
Ђорђевић даље истиче да су по сазнањима да се спрема “отимачина и крадја” Хотела, одмах реаговали синдикалци ТЕНТ-а, пре свих вредни и ревносни Обреновчанин Зоран Блажић Мумаћ, који су уз подршку лично Милана Ђорђевића и помоћ Милорада Грчића, шефа СНС-а Обреновац и директора ПД “Колубара”, спречили бруталну отимачину имовине ТЕНТ-а, односно његовог Синдиката.
 
-Поводом покушаја крадје нашег објекта у Обреновцу, а није реч само о Хотелу, већ и бившој  Дирекцији, ексклузивним локалима по граду… поставио сам питање на Управном одбору ЕПС-а: чије је то било Министарство привреде, у име кога је у покушајима отудјења Хотела наступао Чучковић, а чији је ЕПС? Чему, стога, издвајање из ТЕНТ-а, као да би се ревитализовао Хотел? Мислим да су неки појединци у овом случају, желели Хотел као средство да преко њега “оперу паре”, али и да Хотел, након тога, препродају неком свом, страначком тајкуну?
 
Премијер без ЕПС-а, као председник месне заједнице?
 
Ђорђевић је, такодје, навео да је брука и срамота да Лазаревац данас нема Хотел, да онај у Обреновцу неко жели једноставно да украде, а да су синдикалци своје Радничке спортске игре ових дана организовали, не ни у Лазаревцу, ни у Обреновцу, јер немају довољно смештајних капацитете, већ у Врњачкој бањи?!
 
-У све у вези наше борбе да задржимо Хотел “Обреновац” и спречимо његову крадју, подржавала нас је министарка енергетике, господја Зорана Михајловић, потврдивши да је Синдикат у праву. Привредно друштво ТЕНТ треба и може да надје паре да се ревитализује Хотел, јер пара сигурно има и оне се без већих проблема могу наћи. А и ако их нема, нека се господин Поноћко обрати ЕПС-у и нека од државе обезбеди средства да се хотел и даље може да користи за опште, као и властите потребе ЕПС-а, ТЕНТ-а, Синдиката… – поручује Милан Ђорђевић.
 
Председник Синдиката ЕПС-а, господин Ђорђевић, у разговору за ”Палеж”, посебно се осврнуо на, у последње време, сва гласнија “размишљања” да би Електропривреда Србије требала, такодје, да се приватизује:
 
-Сви ми јединствено тежимо Европи, а самим тим и “утезану” наше привреде, наших предузећа. Став Синдиката ЕПС-а, по питању, наводне, приватизације је: да ЕПС по сваку цену мора остати вертикално интегрисано предузеће, чији је искључиви власник Држава! Јер, ЕПС је “најзеленија грана” на којој седи Влада Србије. Председник Владе који нема ЕПС, има статус обичног председника месне заједнице? Сви они из нашег окружења, који су продали – приватизовали своју електропривреду, су се у области енергетика, а и уопште, срозали и сами себе довели до самоуништења. Био сам у Румунији у Букурешту и видео како функционише приватизована електропривреда. Тамо испод светиљке уличне расвете ни “прст пред носом не можете да видите”. Светло ту једноставно “чкиљи”! Слично је и са Мадјарима, а развикана фирма ЧЕЗ је већ готово па банкротирала. На другој страни Француска, Ирска, па и Словенија, су у потпуности сачували своје електропривреде и те државе су у економском смислу и даље просперитетне. Синдикат мора да буде са државом јединствен и истински партнер Влади, као власнику капитала, да “послују”, не само у оквиру социјалног дијалога, већ и онда када се говори о свеукупној имовини, посебно у случају ЕПС-а – објашњава Ђорђевић.
 
Извор часопис Палеж