Вести

Месна заједница Барич добија канализацију

ЈКП Водовод и канализација је расписало јавну набавку за генерални пројекат система за одвођење атмосферских и отпадних вода за насељено место Барич. Тим поводом је у Баричу у Улици Милисава Чамџије одржан скуп мештана са представницима предузећа и Градске општине Обреновац.

Према речима директора предузећа, Бранка Матића, још 70-их година генералним пројектом водоснабдевања Обреновца предвиђено је се Барич укључи у систем одвођења отпадних вода и атмосферских падавина.

– Ево сада приступамо том веома захтевном и обимном пројекту који практично треба да покупи све делове Барича, Баричку реку и све делове Барича са њене леве и десне стране. Ми ћемо се трудити да овим решењем обухватимо и делове Барича који су на клизишту. Видећемо шта ће нам овај пројекат рећи, којим методама и техникама ћемо морати да прибегнемо. Деветог маја је отварање јавне набавке па ћемо видети ко ће пројекат извести – истакао је Матић. Он је подсетио да један део Барича већ има канализацију из времена ”Прве искре наменске” која се наслања на Обреновачки пут од Мислођина до каменог моста и додао да ће сви остали делови Барича бити обрађени кроз овај пројекат.

Милош Станојевић члан Већа Градске општине Обреновац је констатовао да је евидентно да се Обреновац из дана у дан све више развија, и подсетио да су претходне недеље отпочети радови на изградњи канализације у месној заједници Звечка.

У разговору са окупљеним мештанима председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је истакао да Барич треба да постане варош у граду. Основа за то је, по његовом мишљењу, да се у Баричу изгради канализација. Чучковић је навео да ће се то радити поступно, корак по корак, као и да ће делови месне заједнице бити подељени у секторе. Одговарајући на питања мештана, Чучковић је рекао да је Град Београд добио 2 милиона евра за ново обданиште у Баричу, али да ће грађевинска дозвола бити добијена тек када се власништво над том парцелом са ”Прве искре” пребаци на град.

Председник Савета месне заједнице Барич Бранко Мрђа је рекао да је непостојање канализационог система у тој месној заједници једно од горућих проблема и најавио да ће Улица Милисава Чамџије, која је у катастрофалном стању, ускоро бити реконструисана.