Вести

Грчић: ЕПС је стабила и јака компанија

ЕПС је стабилна и јака компанија која је годину завршила са профитом од око 6 милијарди динара,рекао је у интервјуу за Блиц в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Укупни приходи били су 222 милијарде динара, што су значајно бољи резултати од плана,

"На рачуну имамо 470 милиона евра, што осигурава стабилно пословање и наставак инвестиција. Пословни расходи били су за око девет одсто мањи од плана, па су уштеде у 2017. години биле 175 милиона евра. Штедело се свуда, па и на зарадама за које је издвојено 3,2 милијарде мање од плана. У буџет смо уплатили 98,5 милијарди динара, што је око девет одсто укупних средстава који се сливају у државну касу. Све је то резултат реформских мера усаглашених са Владом и међународним финансијским институцијама", рекао је Грчић.

 

Упитан да ли је због тих мера могућ и велики инвестициони циклус најављен за 2018. годину, он је одговорио потврдно и додао да је план да се у току ове године уложи око 120 милијарди динара, што ће пре свега морати да се дефинише трогодишњим планом пословања.

"Претходна година била је једна од инвестиционо најактивнијих у историји ЕПС-а, са око 340 милиона евра инвестиција, што је навише у последњих 10 година. У рударство је уложено 16 милијарди динара, док капитални ремонт блока А4 у термоелектрани "Никола Тесла А" кошта око 53,5 милиона евра и биће завршен ове године", рекао је Грчић.

Говорећи о Стратегији развоја енергетике до 2025. године, Грчић наглашсава да је део стратегије гашење стархих термоблокова, а да су у току усаглашавања како би највећи део старих капацитета био модернизован и усклађен са нормативима Европске уније.

"Одблокирали смо и пројекат од пре три деценије, а то је изградња електране "Колубара Б" у Каленићу. То је веома важно, јер електрана у Великим Црљенима пре или касније мора да се угаси", прича Грчић.

Како каже, у годишњем пословању ЕПС-а није предвиђено повећање цене струје.

"Евентуалне захтеве Међународног монетарног фонда (ММФ) процењују надлежни органи и Агенција за енергетику, размотривши анализу пословања ЕПС-а", објашњава Грчић.