Вести

Градоначелник Београда обишао завршне радове на каналу Купинац

Грaдoнaчeлник Бeoгрaдa прoф. др Зoрaн Рaдojичић и прeдсeдник oпштинe Oбрeнoвaц Mирoслaв Чучкoвић oбишли су рaдoвe нa кaнaлу Купинaц, кojи je дeo ширeг прojeктa зaштитe oд пoплaвa. Градоначелник је том приликом истакао да је сваком од нас најважнија епидемиолошка ситуација у граду и борба са ковидом, али да живот мора да тече и да комуналне службе, градска предузећа, општине и сви заједно морамо да будемо активни и да град функционише.

– Пројекти који су значајни за развој општина и града и у оваквим околностима морају да се реализују. Обреновац је пример општине која је од 2014. године, када су се десиле велике поплаве, много тога урадила и наставља да чини. Радови на каналу Купинац фактички су при крају, преостало је још неколико стотина метара да се канал дужине 5,6 километара, то јест инвестиција од око деветсто хиљада евра, заврши. Суштина је да се од 2014. ради рехабилитација свих фактора важних за безбедност и заштиту од поплава, а све превентивне мере из године у годину се унапређују – навео је градоначелник и подсетио да су реконструисани сви насипи, да је очишћено корито реке Тамнаве, као и ушће Колубаре у Саву.

Овај канал, додао је Радојичић, као и многи други који су урађени или се раде иду ка крајњем циљу да се изгради велика фабрика отпадних вода, на чему заједно раде Град Београд и Општина Обреновац.

– Имамо велику парцелу од три хектара намењену за будућу фабрику, која ће бити једна од пет у Београду. Град је обезбедио средства да се уради експропријација земљишта како би се овај важан пројекат даље развијао – истакао је Радојичић.

Он је подсетио на бројне инвестиције у Обреновцу, међу којима су нови погон „Меите”, ауто-пут Обреновац–Сурчин, ново крило дома здравља. Градоначелник је похвалио руководство ове општине и сарадњу града са њим, додајући да Град Београд подједнако води рачуна о свим деловима престонице.

Радојичић је на крају прецизирао да је требало да радови на каналу буду завршени пре петнаестак дана, али су, имајући на уму ситуацију са ковидом, мало померени, те је нови рок вероватно половина августа.

– Читава конструкција ради се врло квалитетно. Осим што ће обављати своју безбедносну функцију, канал ће и много лепше изгледати. У перспективи ће се уз канал урадити и пешачко-бициклистичка стаза, тако да верујем да ће многи Обреновчани ту проводити време – рекао је градоначелник.

Директор Јавног комуналног предузећа, Славко Берић истакао је значај ових радова за све мештане месне заједнице Рвати и за све грађане Обреновца.

-Радови су у завршној фази, епидемија је свакако продужила извођење радова, али најважнији радови се приводе крају. Тренутно се ради цевни пропуст у Рваћанској улици и до почетка августа пуштамо у саобраћај ту деоницу. Ту је урађен пропуст фи 1600, то је дупло више у односу на онај који је постојао пре, тиме је повећан и профил саме улице. Урадили смо 14 дренажних бунара и нови цевни пропуст поред терена ФК Рвати. Тај пропуст спречиће деградирање и повлачење терена ка каналу. На том делу урадићемо паркинг простор и нову ограђену и безбедну пешачку стазу – нагласио је Берић и најавио изградњу пешачко бицилстичке стазе која ће повезати Фрушкогорску са Рвћанском улицом.