Вести

ЕПС наставља инвестиције

Роторни багер „Глодар 10“ тежи од 1.600 тона прешао је пругу Београд – Бар и наставља свој пут до новог копа „Радљево“. Ово је најкомплекснији и најдужи транспорт производне опреме у историји Рударског басена „Колубара” и „Електропривреде Србије“.
Како је рекао Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, багер потом наставља пут преко Ибарске магистрале, реке Колубаре и испод бројних далековода. До 24 километра удаљеног поља Радљево стићи ће најкасније почетком новембра где ће почети са скидањем откривке.
- Данас је важан дан за Колубару и ЕПС јер је транспорт један од претпоследњих корака за коп Радљево о коме је почело да се размишља пре више од 40 година - рекао је Грчић. – Овако важни дани којих је много у ЕПС-у доказ су да Република Србија има намеру да очува, стабилизује и унапреди електроенергетски систем Србије.
Он је подсетио да се последњих година у РБ „Колубара“ много улагало и најавио је да ће улагања бити настављена.
- Фаза којој данас сведочимо је један о претпоследњих корака за отваране новог копа „Радљево“ који је конципиран 1976. године, а нажалост требало је да прође више од четири деценије да се створе политички и финансијски услови за реализацију тај посао је сачекао нас – објаснио је Грчић. – Веома је значајно што „Глодар 10“ може да скида откривку али и да копа угаљ.