Вести

ЕХО доделио помоћ пољопривредницима

Данас су представници Градске општине Обреновац са представницима Екуменске хуманитарне организације и Амбасаде Краљевине Норвешке обишли домаћинство породице Јеремић. Породица Јеремић била је део пројекта „Рехабилитација након поплава, подршка малим газдинствима угроженим у поплавама".
Овај пројекат су од 1. септембра 2014. до 31. августа 2015. године реализовали Екуменска хуманитарна организација и Градска општина Обреновац, уз финансијску подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији.

Заменик председника Градске општине Обреновац Мирко Вранешевић рекао је да је 40 породица било укључено у пројекат.
- Ово данас је завршна фаза пројекта у који је било укључено 40 домаћинстава која су претрпела штету током мајских поплава прошле године, и то из Пољана, Конатица, Дражевца и Великог Поља. Ово је континуитет онога што смо обећали почетком године, а то је да ће сваке недеље бити обезбеђена донација нашим пољопривредницима. Ми ћемо у том правцу наставити и у наредном периоду. Већ наредних недеља очекујемо да ће стићи државна помоћ у виду надокнаде за изгубљени сточни фонд током поплаве. Сви пољопривредници су прошли строге провере које је прописала Канцеларија за обнову и Влада Републике Србије. Наставићемо сарадњу са осталим организацијама, фондацијама и амбасадама које су вољне да помогну пољопривредницима да се опораве и наставе са својим активностима као и пре поплаве - казао је Вранешевић.

Роберт Бу из Екуменске хуманитарне организације рекао је да је пројекат успешно реализован.

- Свако домаћинство је добило по једну супрасну назимицу и сточну храну у вредности од 1000 евра. Реч је о пројекту који је започет прошле године у септембру, а завршен ове године крајем августа. Можемо да констатујемо да је наша организација урадила значајну ствар и била врло ефикасна у целом овом процесу. Један од разлога због чега смо се определили за ове четири месне заједнице је што је вода приликом поплаве прво продрла у њих. Наша заједничка одлука била је да изађемо на терен, поразговарамо са власницима газдинстава и да утврдимо које су њихове потребе. У том моменту ово је био једини пројекат такве врсте, а са друге стране наша организација је у сарадњи са општином Обреновац реализовала још низ других пројеката. Оно што се и даље реализује је рехабилитација стамбених јединица. Више од 200 породица користи те услуге и сервисе, а врло ускоро очекујемо изградњу 21 стамбене јединице за социјално угрожене који су изгубили свој привремени смештај у поплавама - најавио је Бу.

Данијел Јеремић, чије је пољопривредно газдинство добило донацију, рекао је да је задовољан оним што је његова породица добила.

- У првом моменту добили смо од назимице десет прасића. У другом кругу опет десет и сад је опет супрасна, тако да до краја године очекујемо трећу туру прасића. Нама као продици јако значи ова донација, јер смо успели делимично да надокнадимо штету од поплаве - казао је Јеремић.