Вести

Донација Владе Јапана ПУ „Перка Вићентијевић"

Данас је у вртићу „Весељко" његова екселенција Ђуићи Тахакара, амбасадор Јапана, уручио кључеве два доставна возила за превоз хране и опреме Предшколској установи „Перка Вићентијевић".
Амбасадор Тахакара је том приликом рекао да народ Јапана зна како изгледају природне непогоде.
- Веома сам срећан што присуствујем предаји доставних возила Предшколској установи „Перка Вићентијевић". Желео бих да изразим захвалност Министарству просвете, науке и технолошког развоја, као и Градској општини Обреновац, за њихову посвећеност јачању образовања деце у Србији. Да се захвалим предшколској установи „Перка Вићентијевић" на успешно реализованом пројекту и ефективном коришћењу дониране опреме. Ово је један од три пројекта намењених обнови Обреновца који је страдао у стравичним поплавама прошле године. У Јапану имамо различита искуства када су у питању природне катастрофе попут тајфуна, земљотеса или цунамија. Прошлог месеца могли смо видети поплаве у Јапану које је изазвао тајфун и због тога је Јапан свестан значајај пружања помоћи подручјима погођеним природним катастрофама. Поред овог пројекта реализовали смо и пројекте опремања кухиње у Геронтолошком центру, као и опремање Дома здравља медицинском опремом. Надам се да ће ова подршка помоћи општини Обреновац да се у потпуности опорави. Овим пројектом је побољшано окружење у коме бораве деца која су будућност Србије и надам се да ће овај пројекат ојачати пријатељске односе између народа Јапана и Србије - казао је Тахакара.

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Жељка Радојчић Лукић рекла је да су велике земље као велики људи.

- Као што велики људи прискоче у помоћ малим људима, тако се и велике земље труде да се нађу малим земљама. Задовољтво ми је што сам у име министра Вербића овде у Обреновцу и захваљујем се у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја Влади Јапана што је определила ова средства за Предшколску установу „Перка Вићентијавић". Оно што мене јако радује је то што сам даанс видела како изгледа ова установа. Знамо да су биле поплаве и да је 2000 деце у седам објеката било грожено, али ми је драго да су данас деца безбедна и да смо успели да санирамо штету. Такође, захвалила бих се Влади Јапана и за све претходне пројекте у свим општинама и градовима. Искористила бих ову прилику да најавим акцију националног нивоа која ће се догодити први пут у Обреновцу. Председник општине Мирослав Чучковић је преузео ту обавезу, а манифестација ће носити назив „Маратон јапанске културе". Желимо да сва деца до којих су стигле донације Владе и народа Јапана могу и лично да се захвале тако што ће се упознати са јапанском културом на игролик и необичан начин - казала је Жељка Радојчић Лукић.