Вести

Деоница аутопута Сурчин – Обреновац биће пуштена у саобраћај 19. децембра

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је данас радове на мосту преко Саве и Колубаре који повезује Сурчин и Обреновац и најавила да ће та деоница бити пуштена у саобраћај 19. децембра.

Она је рекла да је овај пројекат “пример како треба да изгледају сви инфраструктурни пројекти у Србији, да не касни ниједан дан, да све иде по плану и да су се сви оперативни проблеми отклањали брзо, на лицу места”.

Зорана Михајловић је истакла да верује извођачима и инвеститорима да ће 19. децембра деоница Сурчин-Обреновац, дуга 17,6 км, бити пуштена у саобраћај.

– Радови на овој деоници почели су у марту 2017. и биће завршени за Светог Николу – поручила је Михајловићева.

Радове је са министарком Михајловић обишла и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, а са њима је био и директор ЈП Путеви Србије Зоран Дробњак, као и председници општина Обреновац и Сурчин, Мирослав Чучковић и Стеван Шуша.

Министарка Михајловић је рекла да Кина и Србија реализују велике инфраструктурне пројекте и да се не зна који од њих је важнији за Србију.

– За нас је ово важан дан, јер је и овај мост важан на деоници Сурчин-Обреновац и зато смо много пута досад долазили и обилазили радове да видимо да ли овако велики подухват иде по плану и да ли ћемо стићи да га завршимо на време – рекла је министарка.

Она је додала да је једна страна моста у потпуности завршена и да се може прећи са једне обале на другу.

Подсетила је да ће у августу бити пуштена у саобраћај деоница од Обреновца до Прељине (Чачка) и да ће уз деоницу Сурчин-Обреновац то бити нових 120 км пута на Коридору 11.

Чучковић је у свом обраћању истакао да је некада од Обреновца до Сурчина било потребно сат времена путовања, а сада ће бити потребно неколико минута.

– Није постојала ни једна недеља нити један месец да се овде нисмо виђали са министарком Михајловић. Али нисмо важни ми, важни су грађани обе стране реке и мислим да је ово историјски дан за нас – казао је Чучковић.

Он је изјавио да ће формално предложити да се нови мост преко Саве, на Коридору 11, назове “Мост пријатељства председника НР Кине Си Ђинпинга и председника Србије Александра Вучића”.

– За нас је овај мост симбол пријатељства и повезивања и нећемо се противити предлогу општине Обреновац да он понесе име два председника, Србије и Кине – рекла је Михајловић.

Председник Скупштине Градске општине Обреновац Мирко Вранешевић је подсетио да пуштање аутопута није важно само за Обреновчане, којима ће значајно скратити пут до Београда, већ је, како каже, важно и за све инвеститоре који планирају да инвестирају у обреновачкој индустријској зони.

– Добили смо од државног секретара потврду да ка Београду неће бити наплате путарине, и ускоро ће бити потписан комерцијални уговор за деоницу која је нама такође важна, између Сурчина и Новог Београда, што за нас значи да за 15 минута можемо да стигнемо до, рецимо, Делта Ситија – закључио је Вранешевић.

Извођач грађевинских радова на изградњи моста преко Колубаре и Саве је кинеска компанија Чајна комуникејшн Констракшн, инвеститор ЈП Путеви Србије, а финансијер је Влада Србије, односно Министарство грађевинарства.

Вредност радова је 209 мил ЕУР а дужина деонице је 17, 6 километара.

Пројектом је предвиђена изградња аутопута у пуном профилу са четири вожне и две зауставне траке у укупној ширини од 29 метара.

Мост преко Саве и Колубаре дугачак је 1.581 метара, а до сада је на конструкцији моста изведено скоро 95% радова. Завршено је око 60% хидроизолације пешачких стаза, бетонирано 44% пешачких стаза и 55% бетонских ивичњака.